1. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Dal makhani
zdroj: Recepty 24/7

Dal makhani je tradiční severoindický recept na hustou a lahodnou⁢ čočkovou polévku. ⁣Tato chutná a sýtná vegetariánská pochoutka je připravena⁢ z černé čočky, smetany,⁣ rajčat, cibule a aromatických koření.‌ Dal makhani je ⁤bohatá na protein a vlákninu, a proto je ‌zdravou volbou pro každého, kdo se zajímá o vyváženou ⁤stravu. ⁣S⁣ tímto receptem si můžete vychutnat autentický⁢ indický zážitek přímo z ‌pohodlí svého domova.

Suroviny

  • 1 šálek urad dál
  • 1/4 šálku červených‍ fazolí (rajma)
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, ‌nasekané
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru, ⁢nastrouhaného
  • 2 rajčata, nakrájená na malé kousky
  • 2 lžíce másla
  • 1⁢ lžička kuminového semínka
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/4 lžičky červené papriky
  • 1/4 šálku smetany ke šlehání
  • sůl dle chuti
  • čerstvá koriandr na ozdobu

Postup

  1. Urad dál a červené fazole dejte do mísy a zalijte vodou. ⁢Nechte namočené přes noc a poté je sceďte.
  2. V hrnci ohřejte olej a ‌osmahnete cibuli, česnek a zázvor, dokud nezezlátne.
  3. Přidejte nakrájená rajčata a vařte je na mírném ohni, dokud se ⁣nerozpadnou.
  4. Vložte namočený⁢ urad dál a rajmu do hrnce společně s ​vodou. Vařte směs při⁤ středním⁣ ohni, dokud bobule ⁣nezměknou a voda se nevaří úplně.
  5. Ve velké pánvi‌ rozehřejte‍ máslo a přidejte ⁤kuminová semínka. Vařte je tak dlouho, dokud nezačnou praskat a uvolňovat vůni.
  6. Přidejte koření garam masala, kurkumu,‍ mletý koriandr a červenou papriku. Dobře promíchejte.
  7. Přendejte směs z hrnce ⁣do pánve a vařte ji na mírném ohni asi 10 minut, dokud se omáčka nezteče.
  8. Přidejte smetanu a sůl ⁢dle chuti. Vařte dalších 5 minut.
  9. Pokrm podávejte posypaný čerstvou​ koriandrem.