23. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová
Cizrna s kořenovou zeleninou
zdroj: Recepty 24/7

‌ Cizrna​ s kořenovou zeleninou – pochoutka plná chuti a vitalizujícího ‍křupání. Tento recept ⁢kombinuje ‍výživnou cizrnu s lahodnou ⁤kořenovou zeleninou, ‍obohacenou kořením a bylinkami. Skvělá ‍a vydatná večeře pro každou‌ příležitost, která‌ poteší ​chuťové buňky ‌i zdraví.

Suroviny

  • 250 g cizrny ‍(namočené přes noc)
  • 2 mrkve (oloupané a nakrájené na kolečka)
  • 1 petržel (oloupaná a nakrájená na kostičky)
  • 1 celerová řapíkat
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 3 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce olivového ⁣oleje
  • sůl ⁤a pepř podle chuti
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • čerstvý ‍koriandr (nasekaný, na⁤ ozdobení)

Postup

  1. Cizrnu⁣ důkladně opláchněte ​a dejte vařit do hrnce s osolenou vodou. ‌Varujte podle návodu na obalu, dokud cizrna ‍nezměkne.
  2. V jiném​ hrnci zahřejte ‌olivový olej a přidejte cibuli, česnek, kmín a kurkumu. Smažte, dokud ⁢cibule ⁤nezezlátne.
  3. Přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel,‍ celerovou řapíkat) a smažte ještě pár minut.
  4. Přidejte zeleninový vývar a vařte, dokud⁣ se zelenina změkne.
  5. Přidejte uvařenou cizrnu a nechte‍ všechny přísady spojit.‍ Vařte ještě pár ⁤minut,‌ dokud se ⁣všechny chutě ​nespojí.
  6. Pokud je polévka příliš​ hustá, přidejte ‍trochu vody nebo ⁣vývaru. Osolte‌ a opepřete podle chuti.
  7. Před podáváním ozdobte čerstvým nasekaným‌ koriandrem.