23. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Cizrna s kořenovou zeleninou – pochoutka plná chuti a vitalizujícího křupání. Tento recept kombinuje výživnou cizrnu s lahodnou kořenovou zeleninou, obohacenou kořením a bylinkami. Skvělá a vydatná večeře pro každou příležitost, která poteší chuťové buňky i zdraví.
Suroviny
- 250 g cizrny (namočené přes noc)
- 2 mrkve (oloupané a nakrájené na kolečka)
- 1 petržel (oloupaná a nakrájená na kostičky)
- 1 celerová řapíkat
- 1 cibule (nasekaná)
- 3 stroužky česneku (nasekané)
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička kurkumy
- čerstvý koriandr (nasekaný, na ozdobení)
Postup
- Cizrnu důkladně opláchněte a dejte vařit do hrnce s osolenou vodou. Varujte podle návodu na obalu, dokud cizrna nezměkne.
- V jiném hrnci zahřejte olivový olej a přidejte cibuli, česnek, kmín a kurkumu. Smažte, dokud cibule nezezlátne.
- Přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celerovou řapíkat) a smažte ještě pár minut.
- Přidejte zeleninový vývar a vařte, dokud se zelenina změkne.
- Přidejte uvařenou cizrnu a nechte všechny přísady spojit. Vařte ještě pár minut, dokud se všechny chutě nespojí.
- Pokud je polévka příliš hustá, přidejte trochu vody nebo vývaru. Osolte a opepřete podle chuti.
- Před podáváním ozdobte čerstvým nasekaným koriandrem.