16. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Hummus se stal oblíbeným pokrmem pro milovníky zdravého stravování. Tento recept na český hummus z cizrny je dokonalým příkladem, jak si doma připravit lahodnou a výživnou pochoutku. Cizrna je zdrojem bílkovin a vlákniny, zatímco tahini a olivový olej dodávají hummusu výraznou chuť a křemičitou texturu. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a užijte si ho jako dip nebo jako součást svých oblíbených jídel. Vaše chuťové pohárky vám za to určitě poděkují!
Suroviny
- 400g cizrny (z konzervy)
- 3 lžíce tahini pasty
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- šťáva z 1 citronu
- 1-2 lžičky soli (dle chuti)
- čerstvě mletý černý pepř
- petrželka nebo koriandr na ozdobu
Postup
- Cizrnu důkladně opláchněte a nechte okapat.
- V mixéru rozmixujte cizrnu, tahini pastu, olivový olej, česnek, kmín, papriku, citronovou šťávu, sůl a pepř, dokud nedostanete hladkou pastu.
- Případně přidejte trochu vody nebo olivového oleje, pokud je hummus příliš hustý.
- Hotový hummus přendejte do misky a dle chuti dochuťte solí nebo citronovou šťávou. Ozdobte nasekanou petrželkou nebo koriandrem.
- Hummus podávejte s čerstvým chlebem, zeleninou nebo jako pomazánku.