16. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Cizrna na hummus
zdroj: Recepty 24/7

Hummus se‍ stal oblíbeným pokrmem pro milovníky zdravého stravování. Tento recept na⁢ český hummus​ z cizrny je dokonalým‍ příkladem, jak si doma‍ připravit lahodnou a výživnou ‌pochoutku. Cizrna je zdrojem bílkovin a ⁢vlákniny, zatímco tahini a olivový olej dodávají ‌hummusu výraznou chuť a ‌křemičitou texturu.​ Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a užijte si ho jako ⁤dip nebo jako ⁤součást ‍svých oblíbených jídel. Vaše chuťové pohárky vám za to⁣ určitě poděkují!

Suroviny

  • 400g cizrny (z konzervy)
  • 3​ lžíce tahini‍ pasty
  • 2 ⁣stroužky⁢ česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky ‍mletého kmínu
  • 1 lžička mleté‌ sladké papriky
  • šťáva z​ 1 citronu
  • 1-2 lžičky⁤ soli (dle chuti)
  • čerstvě mletý černý pepř
  • petrželka nebo koriandr na ozdobu

Postup

  1. Cizrnu důkladně opláchněte a nechte okapat.
  2. V mixéru ⁤rozmixujte cizrnu, tahini ‍pastu,⁣ olivový‌ olej, česnek, kmín, papriku, ⁤citronovou šťávu, ⁤sůl a pepř, ​dokud nedostanete hladkou‌ pastu.
  3. Případně přidejte trochu vody nebo olivového oleje, pokud je hummus ⁢příliš hustý.
  4. Hotový ⁢hummus přendejte do misky a ⁤dle⁣ chuti dochuťte solí nebo⁤ citronovou⁣ šťávou. Ozdobte nasekanou petrželkou nebo koriandrem.
  5. Hummus podávejte s čerstvým chlebem, zeleninou nebo jako ‍pomazánku.