5. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Chřest s královským omáčkou je lahodným receptem, který skvěle využije sezónní chřestovou zeleninu. S královskou omáčkou, která je plná bohatých a hlubokých chutí, tento recept přináší skutečně královskou zkušenost. Připravte si toto chutné jídlo, které je ideální pro večeři nebo jako přílohu k hovězímu nebo telecímu. S jemností chřestu a bohatou omáčkou, se tato kombinace nebude nikdy nudit. Užijte si vynikající chřest s královskou omáčkou jako skvělou alternativu k běžným receptům s chřestem a obohaťte svou jídelníček o jedinečnou chuťovou kombinaci.
Suroviny
- 500 g chřestu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 50 ml bílého vína
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- 2 vejce
- šťáva z 1 citronu
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Chřest omyjeme a zbavíme tvrdých konců. Poté jej nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve vroucí osolené vodě asi 5 minut, než bude měkký. Poté ho scedíme a necháme chladnout.
- V menší pánvi rozpustíme máslo a přidáme mouku. Za stálého míchání necháme mouku na pánvi lehce ztmavnout. Poté postupně přilijeme smetanu a bílé víno a za stálého míchání necháme omáčku povařit asi 5 minut, než zhoustne.
- Do omáčky přidáme šťávu z citronu a promícháme. Následně vmícháme rozšlehaná vejce a za stálého míchání necháme omáčku zhoustnout až pořádně. Případně můžeme omáčku přisolit a okořenit podle chuti.
- Chřestové kousky rozložíme na talíře a přelijeme královskou omáčkou.
- Podáváme teplé jako hlavní jídlo nebo přílohu k masu.