5. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Chana Masala či Chole Masala je tradiční severoindický vegetariánský pokrm, který se skládá z dochuceného a kořeněného mísového hrášku, čočky nebo cizrny. Tento recept je skvělou alternativou pro ty, kteří hledají chutnou a zdravou variantu indické kuchyně. Podávejte ho s rýží, naanem, roti nebo dalšími indickými chleby a vychutnejte si jeho bohaté a kořeněné chutě.
Chana Masala
Suroviny:
- 250g cizrny
 - 2 cibule (nasekané)
 - 4 rajčata (oloupaná a nakrájená)
 - 2 zelené chilli (nasekané)
 - 2 lžíce oleje
 - 1 lžička mletého zázvoru
 - 1 lžička mletého česneku
 - 1 lžička mleté kurkumy
 - 1 lžička mletého koriandru
 - 1 lžička garam masala
 - 1 lžička kuminových semínek
 - 1 lžička červené papriky
 - Čerstvá koriandrová nať (nasekaná)
 - Sůl dle chuti
 
Postup:
- Cizrnu nechte přes noc namočenou ve vodě.
 - Opláchněte cizrnu a uvařte ji v osolené vodě, dokud se nezměkne.
 - V hrnci zahřejte olej a přidejte kuminová semínka.
 - Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji dozlatova.
 - Přidejte zelené chilli, mletý zázvor a mletý česnek. Vařte 2 minutky.
 - Přidejte kurkumu, koriandr a červenou papriku. Promíchejte.
 - Přidejte rajčata a vařte je, dokud se nezměknou a nevypaří se nadbytek šťávy.
 - Přidejte uvařenou cizrnu a smažte ji spolu s kořením asi 5 minut.
 - Přidejte garam masalu, sůl a smažte ještě 2 minuty.
 - Přidejte trochu vody podle potřeby, aby omáčka měla správnou konzistenci.
 - Přiveďte omáčku k varu a poté ji vařte na mírném ohni asi 10 minut.
 - Přidat nasekanou čerstvou koriandrovou nát a promíchat.
 - Servírujte s rýží nebo plackami naan.
 

