5. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Chana Masala či Chole Masala je tradiční severoindický vegetariánský pokrm, který se skládá z dochuceného a kořeněného mísového hrášku, čočky nebo cizrny. Tento recept je skvělou alternativou pro ty, kteří hledají chutnou a zdravou variantu indické kuchyně. Podávejte ho s rýží, naanem, roti nebo dalšími indickými chleby a vychutnejte si jeho bohaté a kořeněné chutě.
Chana Masala
Suroviny:
- 250g cizrny
- 2 cibule (nasekané)
- 4 rajčata (oloupaná a nakrájená)
- 2 zelené chilli (nasekané)
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého česneku
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička garam masala
- 1 lžička kuminových semínek
- 1 lžička červené papriky
- Čerstvá koriandrová nať (nasekaná)
- Sůl dle chuti
Postup:
- Cizrnu nechte přes noc namočenou ve vodě.
- Opláchněte cizrnu a uvařte ji v osolené vodě, dokud se nezměkne.
- V hrnci zahřejte olej a přidejte kuminová semínka.
- Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji dozlatova.
- Přidejte zelené chilli, mletý zázvor a mletý česnek. Vařte 2 minutky.
- Přidejte kurkumu, koriandr a červenou papriku. Promíchejte.
- Přidejte rajčata a vařte je, dokud se nezměknou a nevypaří se nadbytek šťávy.
- Přidejte uvařenou cizrnu a smažte ji spolu s kořením asi 5 minut.
- Přidejte garam masalu, sůl a smažte ještě 2 minuty.
- Přidejte trochu vody podle potřeby, aby omáčka měla správnou konzistenci.
- Přiveďte omáčku k varu a poté ji vařte na mírném ohni asi 10 minut.
- Přidat nasekanou čerstvou koriandrovou nát a promíchat.
- Servírujte s rýží nebo plackami naan.