6. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Cestoviny Carbonara jsou klasické italské jídlo, plné chuti a jednoduchého přípravy. Tato lahůdka se skládá z vajec, sýra pecorino, slaniny, čerstvého kmínu a česneku, které jsou smíchány se špagetami. Tento recept nabízí nepřekonatelnou kombinaci krémového sýrového omáčky a slaninky, která jistě potěší vaše chuťové pohárky. Připravte si tento tradiční italský pokrm a poznáte, proč je Cestoviny Carbonara známé po celém světě.
Suroviny
- 250 g špaget
- 150 g guanciale nebo pancetty nakrájené na kostičky
- 2 stroužky česneku
- 2 žloutky
- 50 g parmezánu (nastrouhaného)
- sůl
- pepř
Postup
- Ve velkém hrnci osolte vodu a přiveďte ji k varu. Přidejte špagety a vařte podle pokynů na obalu, dokud nebudou al dente.
- Mezitím rozehřejte pánev na středním ohni a přidejte nakrájenou pancettu či guanciale. Opečte je do křupava, přidejte prolisovaný česnek a smažte ho ještě asi 30 sekund.
- V míse rozšlehejte žloutky se sýrem a nechte stranou.
- Odcejte špagety a nechte trochu vody z vaření. Přidejte špagety do pánve s pancettou a promíchejte, aby byly překryté tukem a česnekem.
- Stáhněte pánvi z tepla a postupně zamíchejte se směsí se žloutky a sýrem.
- Přilijte trochu vařící vody z těstovin a důkladně promíchejte, dokud nevznikne krémovitá omáčka. Případně můžete přidat více vody nebo sýru, aby byl výsledný krém hutnější nebo řidší.
- Ochutnejte a případně dosolte a dopepřete podle chuti.
- Suroviny promíchejte a podávejte okamžitě. Případně můžete posypat parmezánem nebo nasekanou petrželkou.