21. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Červená řepa s humusem
zdroj: Recepty 24/7

Tento recept na červenou řepu s‌ humusem nabízí jednoduchou⁤ a​ zdravou alternativu k tradičním přílohám.‍ Červená řepa je nejen výrazně ‌barevná, ale⁢ také plná živin a vlákniny. Humus, který je připravený z cizrny, tahini, ⁤olivového oleje a česneku, přidává ‌receptu bohatou chuť ⁣a⁢ texturu. Tato kombinace vytváří výjimečné jídlo,⁤ které ‌je skvělé jako předkrm nebo zdravá svačina.

Suroviny

  • 1 velká červená řepa
  • 200 g ‍cizrny​ (namočené‍ přes noc a vařené do měkka)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 lžíce tahini (sezamové máslo)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z⁤ 1 ‍citronu
  • sůl a⁤ pepř podle chuti
  • čerstvá​ petrželka​ (nasekaná)

Postup

  1. Červenou ⁢řepu očistěte, omyjte a nakrájejte ⁣na menší‌ kousky.
  2. Řepu⁢ dejte do hrnce a ⁣zalijte vodou tak, aby byla řepa zcela​ ponořená.
  3. Vodu osolte‍ a‍ přiveďte k varu. Vařte řepu, dokud není měkká⁤ (asi 20-30 minut).
  4. Vařenou řepu sceďte a nechte vychladnout.
  5. Do ⁣mixéru přidejte ‌vařenou⁤ řepu, cizrnu, česnek, tahini, olivový olej, citronovou šťávu, sůl⁤ a pepř.
  6. Vše mixujte, dokud nezískáte hladkou konzistenci.
  7. Případně dochuťte⁣ solí a pepřem podle své chuti.
  8. Před‍ podáváním posypte​ nasekanou petrželkou.