21. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Burák s chřestem a citrónem je chutný a zdravý recept, který stojí za vyzkoušení. Tento jednoduchý pokrm kombinuje sladkou chuť červeného buráku s chřestem, který mu dodá svěžest a jemnou hořkost. Citronový šťáva zase přidá těmto surovinám kyselinku a zajímavou citrusovou vůni. Tento recept je nejen chutný, ale také plný vitamínů a minerálů. Pokrm se dá podávat jako předkrm nebo jako příloha k masu. Připravte si tento originální a zdravý recept na burák s chřestem a citrónem a překvapte své chuťové pohárky. 
Suroviny
- 4 větší červené řepy
 - 500 g chřestu
 - 1 citrón
 - sůl a pepř dle chuti
 
Postup
- Červené řepy oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
 - V hrnci s osolenou vodou vařte řepy asi 15 minut, nebo dokud nezměknou.
 - Mezitím očistěte chřest a odstraňte tvrdé spodní kousky.
 - Přiveďte v hrnci vodu k varu a vařte chřest asi 5 minut, nebo dokud nezměkne.
 - Zatímco se zelenina vaří, oloupejte citrón a nastrouhejte si kůru.
 - Poté citrón rozkrojte a vymačkejte šťávu.
 - V hodně sytém hrnci zahřejte citrónovou šťávu, přisajejte trochu citronové kůry, sůl a pepř a promíchejte.
 - Do hrnce s omáčkou přidejte uvařenou řepu a chřest a promíchejte, aby se dobře obalily omáčkou.
 - Teď už jen můžete servírovat a podávat jako přílohu k masu nebo jako samostatné vegetariánské jídlo.
 

