21. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Burák s chřestem a citrónem
zdroj: Recepty 24/7

Burák ​s ‌chřestem a ⁣citrónem ⁤je chutný⁤ a zdravý ⁣recept, ‌který stojí za vyzkoušení. ‍Tento jednoduchý pokrm kombinuje sladkou chuť červeného buráku⁤ s chřestem, který‌ mu dodá⁤ svěžest a jemnou ⁢hořkost. Citronový ‍šťáva zase přidá těmto surovinám kyselinku a zajímavou citrusovou ⁢vůni. Tento recept je nejen chutný, ale také plný vitamínů a minerálů. ⁣Pokrm se dá podávat jako předkrm nebo jako příloha k ⁣masu. ‍Připravte si tento originální a zdravý recept na burák⁣ s chřestem a⁤ citrónem​ a překvapte své chuťové pohárky. ​

Suroviny

  • 4 větší červené řepy
  • 500 g chřestu
  • 1 citrón
  • sůl‍ a pepř dle chuti

Postup

  1. Červené řepy oloupejte a nakrájejte na ‍menší kousky.
  2. V hrnci ‌s osolenou vodou vařte řepy asi 15⁣ minut, ⁢nebo dokud nezměknou.
  3. Mezitím očistěte chřest a odstraňte ⁢tvrdé spodní kousky.
  4. Přiveďte v hrnci vodu k varu​ a vařte chřest asi 5 minut,​ nebo dokud nezměkne.
  5. Zatímco se zelenina vaří, oloupejte citrón ⁤a nastrouhejte si kůru.
  6. Poté citrón rozkrojte‍ a vymačkejte šťávu.
  7. V hodně sytém hrnci zahřejte citrónovou šťávu, přisajejte trochu ⁤citronové kůry, sůl a pepř a promíchejte.
  8. Do hrnce s omáčkou přidejte ⁤uvařenou řepu a ‍chřest a promíchejte, aby se dobře obalily omáčkou.
  9. Teď už ‍jen můžete ‌servírovat a podávat jako‌ přílohu k masu nebo jako samostatné vegetariánské jídlo.