30. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Bún chả je tradiční vietnamské jídlo, které se skládá z grilovaného vepřového masa a rýžových nudlí. Tento archetypální recept zahrnuje kombinaci sladko-kořeněné marinády a pikantní rybí omáčky, která dodává jídlu výraznou chuť. Přídavek čerstvé zeleniny a bylinek, jako jsou čerstvé bylinky, koriandr, salát nebo okurka, přidává osvěžující rozměr této pochoutce. Vyzkoušejte tento autentický vietnamský recept na bún chả a připravte si doma neodolatelné jídlo plné exotických chutí.
Suroviny
- 400 g vepřového masa
- 200 g rýžových nudlí
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce rybí omáčky
- 3 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce octa
- 500 ml vody
- čerstvá mátová a koriandrová natě
- sójová omáčka (volitelně)
Postup
- Ve velké misce smíchejte rybí omáčku, hnědý cukr a ocet. Přidejte nasekaný česnek a zamíchejte.
- Přidejte vepřové maso a nechte marinovat minimálně 30 minut.
- V hrnci přiveďte vodu k varu a vařte rýžové nudle podle návodu na obalu. Následně je opláchněte studenou vodou.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a smažte marinované vepřové maso až do zlatavé barvy. Poté ho odložte stranou.
- Do pánve přidejte zbývající marinádu a přiveďte k varu. Přilijte vodu a vařte 5 minut.
- Na talíři nebo ve velké míse servírujte rýžové nudle, opékané vepřové maso a mátovou a koriandrovou natě. Přelijte omáčkou z marinády.
- Podle chuti můžete přidat také lžíci sojové omáčky.
- Bún chả můžete podávat teplý nebo studený.