26. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Bulgogi - tradiční korejský recept na marinované hovězí maso. Připravte tento chutný a lahodný pokrm s bohatou korejskou dochutí na grilu nebo pánvi. Navíc se jednoduše připravuje s běžně dostupnými ingrediencemi. Vyzkoušejte bulgogi a přenesete se do korejské kuchyně plné exotických i známých chutí!
Bulgogi – korejské marinované hovězí maso
Suroviny
- 500 g hovězího masa (nejlépe roštěnec)
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžičky sezamového oleje
- 1 lžička rybí omáčky
- 1 lžička korejské červené papriky (gochugaru)
- 1 lžička čerstvého zázvoru (nastrouhaného)
- 1 lžička sezamových semínek
- 1 lžíce oleje na smažení
Postup
- Maso nakrájíme na tenké plátky a přeneseme do mísy.
- Cibuli nakrájíme na tenké proužky.
- Česnek oloupeme a rozmačkáme.
- V míse s masem smícháme sójovou omáčku, hnědý cukr, sezamový olej, rybí omáčku, gochugaru, nastrouhaný zázvor a sezamová semínka.
- Přidáme nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek. Dobře promícháme, aby se marináda rovnoměrně rozložila po mase. Necháme marinovat minimálně 1 hodinu (ideálně přes noc) v lednici.
- Na pánvi rozehřejeme olej. Postupně smažíme marinované plátky masa dozlatova, asi 2-3 minuty z každé strany.
- Hotové bulgogi můžeme servírovat s rýží nebo do korejských wraps (ssam), spolu s čerstvou zeleninou nebo salátem.