17. 8. 2025
Autor: Olga Vařilová
Brazilská polévka z černých fazolí
zdroj: Recepty 24/7


Zkuste tento autentický recept na brazilskou polévku z černých fazolí,plný výrazných chutí a výživných ingrediencí. Tento jednoduchý a zdravý pokrm přináší kousek exotické Brazílie přímo na váš stůl. Uvařte si ho dnes!

Brazilská polévka z černých fazolí je tradiční pokrm z Latinské Ameriky. Fazole jsou základní složka Latinskoamerické kuchyně a vynikají v této husté a výživné polévce. Tato polévka skvěle zahřeje v chladných zimních ​dnech a je plná bílkovin díky kombinaci ‍černých fazolí a masa. Fazole mají navíc vysoký obsah vlákniny, ‌která pomáhá trávení a je dobrá pro zdraví.Postupujte podle následujícího receptu a vychutnejte si lahodnou brazilskou polévku⁣ z černých fazolí.

Suroviny

  • 500 gramů sušených černých fazolí
  • 1 velká cibule,⁣ nakrájená na kostičky
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
  • 2 malé lidké⁢ chorizo, nakrájené na kousky
  • 200 gramů sušené hovězí šunky, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička⁣ soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • 6 šálků vody
  • Límec, nakrájený na osminky ⁣pro podávání
  • Čerstvý⁣ koriandr ⁢pro ozdobení

Suroviny můžete ajustovat dle‌ vaší ⁣chuti, například místo hovězí šunky můžete použít kuře nebo vepřové, a podle ⁤vegetariánské diety můžete maso vynechat.

Postup

1. Začněte tím, že řádně omyjete fazole.⁢ Přes noc je máčejte v dostatečné⁣ vodě. Pokud nemáte tolik času, můžete je také povařit pár minut, a pak je nechat nabobtnat cca dvě hodiny.

2. ⁣Fazole sceďte ​a vložte do hrnce. Přidejte 6 ​šálků‌ vody​ a přiveďte k varu. Poté⁣ snižte teplotu a nechte fazole na​ mírném varu do změknutí.

3. Mezitím si na​ pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte na něm cibuli dozlatova. Poté přidejte česnek​ a papriku a smažte dalších pár‍ minut, dokud nebude zelenina měkká.

4. K zelenině přidejte chorizo a šunku a míchejte, dokud‌ maso nezezlatne.

5. Směs z⁣ pánve přidejte do hrnce k fazolím. Poté přidejte sůl, pepř, kmín a papriku.

6. Všechno ⁤dobře promíchejte, přikryjte hrnec a nechte polévku⁣ vařit na mírném ohni asi hodinu a půl, ⁢nebo‌ dokud fazole ‍zcela nezměknou.

7. Poté z polévky vyjměte asi ‌třetinu fazolí a tuto část rozmixujte na pyré (můžete použít tyčový mixér nebo mixér).Toto fazolové pyré přidejte zpět do polévky a promíchejte.

8.Na konec polévku ochuťte podle potřeby solí a pepřem. Podávejte ⁣teplé s kouskem limetky a posypte čerstvým koriandrem.

Tento recept na brazilskou polévku z černých fazolí je snadný na přípravu a poskytne vám lahodný a sytý pokrm. Můžete⁣ ho podávat jako hlavní chod nebo‌ jako předkrm. dobrou ‌chuť!




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář