1. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Bouillabaisse je tradiční provensálská rybí polévka bohatá na chutě a vůně. Tento recept vás provede krok za krokem přípravou tohoto lahodného jídla, které vzniklo jako způsob, jak využít odřezky z čerstvého mořského úlovku. Podívejte se na recept a naučte se, jak připravit autentickou bouillabaisse plnou šťavnatých kousků ryb, mořských plodů a aromatických bylinek. Překvapte své chuťové pohárky touto lahodnou a tradiční provensálskou specialitou.
Suroviny
- 500 g různých druhů ryb (např. treska, losos, mořský vlk)
- 300 g škeble
- 300 g slávky
- 300 g mouky
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 rajčata
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 l vývaru (rybí nebo zeleninový)
- špetka safránu
- sůl a pepř dle chuti
- čerstvý petržel
- chleba
Postup
- Nejprve připravte ryby - vyčistěte je a zbavte šupin, nakrájejte na menší kousky.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemno. Rajčata omyjte a pokrájejte na kostičky.
- Do velké hrnce na oleji osmahněte cibuli a česnek do zlatova.
- Přidejte rajčata a smažte, dokud se rozpustí.
- Do hrnce přidejte mouku a za stálého míchání ji nechte na mírném plameni zesklovatět.
- Po chvíli přilijte vývar a promíchejte.
- Přidejte nakrájené ryby, škeble a slávky.
- Přidejte safrán, osolte a opepřete dle chuti.
- Nechte vařit 20-30 minut, dokud ryby nezměknou.
- Před podáváním posypte nasekaným čerstvým petrželem.
- Podávejte s čerstvým chlebem.