1. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Boloňská omáčka s čerstvou bazalkou“ je lahodný italský recept, který zahrnuje směs jemně nasekaného hovězího a vepřového masa, cibule, mrkve a stroužky česneku závanem lahodné bazalky. Tato bohatá a aromatická omáčka se vaří na mírném ohni, aby se dosáhlo maximální chuti a konzistence. Vychutnejte si jej s čerstvě uvařenou těstovinou nebo přelijte přes oblíbené sendviče či pizza. S touto recepturou si připravíte odpověď na vaše chuťové pohárky!
Suroviny
- 400 g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 g krájených rajčat z konzervy
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného bazalku
- 1 lžička cukru
- stroužek česneku
- sůl a pepř dle chuti
- olivový olej
- čerstvá bazalka na ozdobu
- 300 g těstovin (např. špagety)
- sýr (parmezán, Grana Padano) na posypání
Postup
- Na pánvi smažte na olivovém oleji na drobno nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte mleté maso a opékejte, dokud maso zezlátne.
- Přidejte krájená rajčata z konzervy, rajčatový protlak, sušené bylinky, cukr, sůl a pepř. Promíchejte a nechte vařit na mírném ohni asi 30 minut, nebo dokud omáčka nezhoustne.
- Vodu osolte a dejte vařit těstoviny podle pokynů na obalu do al dente.
- Omytou čerstvou bazalku si připravte na posekaní.
- Těstoviny sceďte, smíchejte s boloňskou omáčkou a podávejte ozdobené čerstvou bazalkou a syrem.