5. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Bibimbap je tradiční korejský pokrm plný chutí a barev. Tato pestrá směs zeleniny, masa, rýže a omáček je kombinována do jednoho lahodného jídla. Vyzkoušejte tento recept na bibimbap a přeneste se na korejskou světovou kuchyni.
Bibimbap – tradiční pokrm z Koreje
Suroviny
- 200 g rýže
- 200 g hovězího masa
- 300 g různých zelenin (mrkev, cuketa, špenát, paprika, houby)
- 3 vejce
- sojová omáčka
- sezamový olej
- česnek (1 stroužek)
- zázvor (1 plátek)
- červená paprika
- sůl a pepř
Postup
- Uvařte rýži podle pokynů na obalu.
- Nakrájejte zeleninu na tenké proužky.
- Hovězí maso nakrájejte na tenké plátky. Odstavte stranou.
- Ve velké pánvi zahřejte sezamový olej a přidejte nakrájený česnek a zázvor. Restujte krátce, dokud nezačnou vycházet vůně.
- Přidejte nakrájené hovězí maso do pánve a smažte ho dozlatova. Přidejte lžíci sojové omáčky a osolte a opepřete podle chuti. Odložte na vedlejší talíř.
- V stejné pánvi osmahněte zeleninu po jednotlivých druzích, aby každá měla svou chuť a křehkost. Přidejte lžíci sojové omáčky a osolte a opepřete podle chuti. Odložte na vedlejší talíř.
- Rozklepněte vejce do mísy a osolte a opepřete. Ve stejné pánvi si uvařte volské oko.
- Připravte si mise z míchané zeleniny, ve které smícháte všechny druhy zeleniny a přidáte nakrájenou červenou papriku.
- Do malých míšek připravte kimči (fermentovanou zeleninu), omáčky na dochucení a nakrájené korejské brambory.
- Na talíř postupně pokládejte rýži, maso, smaženou zeleninu, volské oko a nakonec přidejte mise.
- Před servírováním jídlo promíchejte, aby se všechny složky spojily a dochuťte sojovou omáčkou. Můžete přidat také čili pasta podle své chuti.
- Dobrou chuť!