6. 3. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Beef bourguignon s houbami je bohatý a lahodný francouzský pokrm připravený z hovězího masa duseného v červeném víně s aromatickými bylinkami a žampiony. Tento recept vás nadchne svou bohatou chutí a zaručeně si ho zamilujete! Vyzkoušejte ho ještě dnes a uvidíte, že si ho zamilujete!
Suroviny
- 600 g hovězího masa na guláš
- 200 g slaniny
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- 200 g žampiónů
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 400 ml červeného vína
- 400 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Na pánvi rozpálíme máslo a olej a osmahneme na něm na kostky nakrájené hovězí maso.
- Přidáme nakrájenou slaninu, cibuli, česnek a nakrájené mrkve. Restujeme, dokud zelenina nezměkne.
- Přidáme na plátky nakrájené žampióny a restujeme dalších pár minut.
- Zalijeme červeným vínem a necháme krátce vařit, aby alkohol vyvařil.
- Přilijeme hovězí vývar, přidáme rajčatový protlak, tymián, rozmarýn, sůl a pepř. Zamícháme.
- Přiklopíme poklicí a necháme dusit na mírném ohni asi 2 hodiny, dokud není maso měkké.
- Pokud je omáčka příliš řídká, můžeme jí zahustit trochou škrobu rozmíchaného ve vodě.
- S podušenými brambory nebo domácími těstovinami podáváme na talíře a ozdobíme nasekanou petrželkou.