8. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
Banánová korma
zdroj: Recepty 24/7

Banánová korma je exotický indický pokrm, který vám přinese explozi chutí do vaší kuchyně. ⁤Tento recept ​kombinuje sladké banány, křehké ⁤ořechy a aromatické koření, aby vytvořil bohatou a nasycující chuťovou zkušenost. S jemnou omáčkou na bázi jogurtu a rýže jako přílohou je tato ⁤banánová korma skvělou volbou pro večeři plnou ⁤lákavých vůní a ⁢textur.⁣ Berte na vědomí, že ⁤tato ‌jednoduchá a snadno přizpůsobitelná vegetariánská verze vás ohromí svým exotickým a bohatým‍ aroma. Vyzkoušejte banánovou kormu ještě dnes a poznáte,⁢ proč je to‌ jedno z nejoblíbenějších jídel indické kuchyně.​

Suroviny

  • 4 zralé banány
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 2 ​stroužky česneku,​ jemně nakrájené
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého ‌koriandru
  • ½ lžičky chilli papriky (volitelně)
  • 200 ml kokosového mléka
  • šťáva z 1 citrónu
  • špetka ‌soli a čerstvě mletého pepře
  • čerstvý koriandr nebo petržel na ozdobu

Postup

  1. Oloupejte banány a nakrájejte je na‍ kolečka.
  2. Na pánvi si rozehřejte olej a osmažte cibuli do ⁣zlatova.
  3. Přidejte česnek a smažte dalších pár minut, dokud nezačne vonět.
  4. Přidejte kurkumu, kmín, ​koriandr a chilli papriku (pokud používáte)‍ a promíchejte.
  5. Přidejte nakrájené banány a smažte​ je ‌až do změknutí,⁣ asi 3-5 minut.
  6. Přidejte kokosové mléko, citronovou šťávu,‍ sůl a pepř a‍ promíchejte.
  7. Nechejte vařit na mírném plameni asi 5-7 minut, aby se přísady spojily a omáčka zhoustla.
  8. Podávejte s rýží nebo chlebem a ozdobte čerstvým koriandrem nebo petrželí. Dobrou chuť!