20. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Baklava s vlašskými ořechy“ je tradiční turecké sladké pečivo, které zaujme každého milovníka dezertů. Tento recept vás přenese do kouzelného světa orientálních chutí a lahodných vrstev tenkého těsta naplněného vlašskými ořechy. Provázané medovým sirupem, baklava nabízí sladkou a křupavou chuť, která vám rozproudí vodu v ústech. Připravte si tento vzrušující dezert dle našeho jednoduchého receptu a překvapte své blízké skvělým požitekem.
Suroviny:
- 450 g listového těsta
 - 400 g mletých vlašských ořechů
 - 200 g cukru
 - 200 g másla, roztaveného
 - 1 lžička mleté skořice
 - 1 lžíce citronové šťávy
 - 200 ml vody
 - 200 ml medu
 
Postup:
- Nejprve rozmrazte listové těsto podle návodu na obalu. Poté těsto rozdělte na dvě části.
 - Smíchejte mleté vlašské ořechy, cukr, skořici a citronovou šťávu ve středně velké míse.
 - Vymažte pekáč máslem a rozprostřete první část těsta na dně pekáče.
 - Naneste polovinu rozpuštěného másla na těsto a poté rovnoměrně rozprostřete polovinu směsi s ořechy.
 - Překryjte druhou částí listového těsta a opakujte postup s máslem a směsí ořechů.
 - Poté nakrájejte baklavu na malé čtverce nebo diamanty.
 - Předehřejte troubu na 180°C.
 - Pečte baklavu ve vyhřáté troubě po dobu 30-35 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.
 - Mezitím si připravte sirup. Smíchejte vodu a med ve středně velkém hrnci a přiveďte k varu. Vařte 5-7 minut, dokud se sirup zahušťuje.
 - Po upečení baklavy ji vyjměte z trouby a zalijte horkým sirupem. Nechte 15-20 minut odpočinout, aby se sirup vstřebal.
 - Podávejte teplou nebo studenou, posypanou strouhanými ořechy nebo skořicí.
 

