20. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová
Baklava s vlašskými ořechy
zdroj: Recepty 24/7

Baklava ‌s⁣ vlašskými ořechy je ​klasickým tureckým dezertem, který potěší ⁢chuťové pohárky ⁣každého ⁢sladkého milovníka. V‌ této lahodné dobrotě se skloubí tenké vrstvy křehkého těsta s bohatou ⁣náplní‍ plnou jemných vlašských ořechů. Tento recept‌ je⁢ nejen chutný, ale také snadno připravitelný. Vydejte se na sladkou cestu do Orientu a⁣ vychutnejte si dokonalou kombinaci vlašských ořechů a křupavého těsta⁤ zákusu Baklava.‍

Suroviny

  • 450 g lístků⁤ filo těsta
  • 450 g vlašských ořechů
  • 225⁤ g másla, rozpuštěného
  • 225 g cukru
  • 225 g medu
  • 1 ‍lžička skořice
  • 1 ​lžička vanilkového ⁤extraktu
  • 1 šťáva⁢ z jednoho ⁤citronu
  • Nakrájené pistácie‍ na ozdobu (volitelné)

Postup

  1. Nejprve si připravte syrový náplň. Mleté ⁤vlašské ořechy‌ smíchejte​ s cukrem, skořicí a vanilkovým extraktem.
  2. V⁢ roztaveném másle připravte‌ náplň​ tím, že přidáte citronovou ⁣šťávu a med. Dobře promíchejte,‍ dokud ‍nedostanete homogenní směs.
  3. Předehřejte troubu na 180 stupňů C.
  4. Vymažte plech máslem⁢ a připravte první vrstvu filo těsta.
  5. Namažte těsto rozpuštěným máslem a pokryjte‌ druhou vrstvou těsta. Opakujte tento‌ postup ‍dokud nebudete mít 10 vrstev těsta.
  6. Nyní ⁤přidejte ​vrstvu náplně (cca 2-3⁤ lžíce)⁣ na vrstvu těsta.
  7. Pokračujte‍ dalšími 5 ⁢vrstvami těsta a náplně. Těsto ⁣by mělo být namočené máslem na vrchu. Zbývající máslo si nechte na konec.
  8. Pokračujte v ⁤opakování vrstev‍ těsta a náplně, dokud nebudou všechny suroviny⁤ spotřebované.
  9. Poslední vrstvu‍ těsta potřete zbylým máslem⁣ a dejte‍ péct do předehřáté trouby na cca 40-45 minut, dokud⁤ těsto ​nezíská zlatavou barvu.
  10. Po upečení baklavy ji nechte ‌vychladnout⁢ a ⁣poté ji pokrájejte‍ na čtverečky nebo lososy.
  11. Pokud si přejete, můžete baklavu ozdobit nakrájenými pistáciemi.
  12. Podávejte a užívejte si!