19. 9. 2023
Autor: Olga Vařilová
Baklava s pistáciemi.
zdroj: Recepty 24/7

Baklava s pistáciemi je klasickým dezertem z blízkého východu.⁤ Tento bohatý a aromatický recept kombinuje‌ vrstvy⁢ křehkého filo těsta s plním z nasolených pistácií.⁤ Každý kousek baklavy je rozpouštějící se v ústech a přináší​ nutkavou touhu po ⁣další. Zapijte ho šálkem čaje a zažijte‌ pravou chuť orientu.

Suroviny

  • 450 g listového těsta
  • 200 g⁣ mletých pistácií
  • 150 g másla
  • 150 g cukru
  • 120 ml vody
  • 1 lžička⁣ citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Nejprve si připravíme sirup. V ‍hrnci smícháme vodu, cukr a‍ citronovou šťávu. Přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut, než se cukr úplně rozpustí.‌ Poté odstavíme z ohně a přidáme vanilkový extrakt. Necháme vychladnout.
  2. V rozpuštěném másle opatrně ‍rozbalíme listové těsto. Každý list potřeme tukem z obou stran a vrstvíme na sebe.
  3. Předposlední vrstvu těsta potřeme ‌mletými pistáciemi.
  4. Pomocí ostrého nože rozřízneme vrstvy těsta na diamanty.
  5. Baklavu pečeme v předehřáté troubě ⁤na 180°C asi⁣ 30-35‍ minut, nebo dokud těsto nezíská krásnou zlatavou ⁢barvu.
  6. Hotovou baklavu vyjmeme z trouby a ještě horkou zalijeme připraveným sirupem. Necháme vychladnout a‍ sirup se tak vstřebá do ‍těsta.
  7. Baklava s pistáciemi je‌ připravena k podávání. Nejlepší‌ je​ ji nechat ještě‌ chvíli odležet, aby ‌se všechny chutě propojily.