10. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Bahian Moqueca
zdroj: Recepty 24/7

Bahianská Moqueca​ je ​tradiční brazilské rybí jídlo plné exotických chutí a výrazných koření. Tento recept Vás zavede na gastronomickou cestu‍ do Bahiaského pobřeží, kde se Moqueca stará​ o každodenní chutné dobroty. S místním lahodným‌ kokosovým mlékem, palmovým⁢ olejem, čerstvými bylinkami a rybími filety vytváří toto jídlo jedinečnou kombinaci sladkého, pikantního a nasládlého. Bezprostřední a svěží chuť Moquecy Vás určitě dostane a⁢ pošle do⁢ odpočinkového ráje na bahianské pláže.

Suroviny

  • 500 ‍g rybího⁤ masa (např. tělo tresky, krevety nebo⁤ mořského okouna)
  • 1 cibule
  • 2 rajčata
  • 1 zelená paprika
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ​limetka
  • 250 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce olivového ‌oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvý koriandr nebo petrželka na ozdobu

Postup

  1. Nejprve si připravte všechny suroviny. Rybí maso nakrájejte na větší kousky, ⁢cibuli‍ a papriky pokrájejte na plátky, rajčata rozkrojte na malé kousky‍ a česnek nasekejte na jemno.
  2. Do hluboké pánve nebo hrnce ​rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a papriky, dokud nezezlátnou.
  3. Přidejte ‍rajčata a česnek a vařte‌ asi 5 minut, než se rajčata změknou.
  4. Přidejte rybí maso a zalijte kokosovým mlékem. Zamíchejte a nechte vařit asi 15-20 minut, ⁤dokud není ryba měkká a dokonale propečená.
  5. Vymačkejte šťávu⁤ z limetky a přidejte ji do pánve. Promíchejte a ‍ochuťte solí a pepřem.
  6. Pokud chcete mít více tekutinu, přidejte trochu vody. Vařte ještě 5 minut.
  7. Nakonec posypte nasekaným koriandrem ​nebo⁤ petrželkou a ​podávejte ⁤s rýží nebo chlebem.