
Uvařte si doma pravé italské lasagne dle tradičního receptu. Krok za krokem vám představíme přípravu této oblíbené italské speciality z vrstveného těsta, rajčatové omáčky a sýra. Vyzkoušejte recept na italské lasagne a vychutnejte si chutě autentické italské kuchyně.
Lasagne je oblíbené italské jídlo, které si zamiloval celý svět. Jeho chuť je sice jedinečná, ale příprava není tak těžká, jak by se mohlo zdát. Pomoci naší receptury budete schopni připravit domácí lasagne, které budou chutnat skoro jako v italské restauraci.
Suroviny
- Pro těstoviny na lasagne:
- 200 g hladké mouky
- 2 vejce
- špetka soli
- trocha olivového oleje
- Pro ragú:
- 500 g hovězího mletého masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 malá konzerva rajčatového protlaku
- 200 ml červeného vína
- 200 ml hovězího vývaru
- Olivový olej, sůl, pepř, bazalka, oregano, tymián
- Pro bešamelovou omáčku:
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- Sůl, muškátový oříšek
- Dále:
- 200 g nastrouhaného tvrdého sýra (parmezán, gouda)
Postup
Začneme přípravou těstovin na lasagne. Mouku vysypeme na pracovní plochu, uděláme v ní jamku a do ní vklepneme vejce. Přidáme špetku soli a trochu olivového oleje. Postupně zapracujeme mouku do vajec a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočívat cca půl hodiny.
Mezitím se pustíme do přípravy ragú. Na olivovém oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli s česnekem. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a mleté maso. Osolíme, opepříme a orestujeme do hněda. Přidáme rajčatový protlak, vše důkladně promícháme a zalijeme vínem. Počkáme, až víno zredukuje a přidáme hovězí vývar. Ochutíme bazalkou, oreganem a tymiánem.Ragú necháme na mírném ohni dusit cca 1 hodinu.
Při dusení ragú se pustíme do přípravy bešamelové omáčky. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání vytvoříme jemnou světlou jíšku. Postupně začneme přilévat mléko a za stálého míchání vytvoříme hladkou omáčku. Omáčku dochutíme solí a nastrouhaným muškátovým oříškem.
Na dobře pomoučněné ploše vyválíme těsto na lasagne na co nejtenčí pláty. Do pekáče střídavě pokládáme vrstvy těsta, ragú, bešamelové omáčky a nastrouhaného sýra.
Pokračujeme, dokud nám nedojdou suroviny. Poslední vrstva by měla být bešamelová omáčka posypaná nastrouhaným sýrem. Lasagne pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 30 minut, dokud nejsou krásně zlatavě hnědé.
Hotové lasagne necháme před podáváním alespoň 10 minut odpočinout.Poté je nakrájíme na porce a můžeme servírovat. buon appetito!



