24. 10. 2025
Autor: Olga Vařilová
Recept na italské lasagne
zdroj: Recepty 24/7


Uvařte si ⁣doma pravé italské⁤ lasagne dle⁢ tradičního⁤ receptu. Krok ‍za⁢ krokem vám⁣ představíme přípravu této ‌oblíbené ⁢italské ​speciality z vrstveného těsta, ⁣rajčatové omáčky a sýra. Vyzkoušejte⁢ recept na italské lasagne a vychutnejte si chutě ⁣autentické italské kuchyně.

Lasagne ‌je oblíbené italské jídlo, které si zamiloval ⁤celý ⁢svět. Jeho chuť‍ je sice jedinečná, ale příprava není ​tak ‍těžká, jak by se ‍mohlo zdát. Pomoci naší receptury budete schopni připravit domácí‍ lasagne, ‌které budou ‍chutnat skoro ⁤jako⁣ v italské restauraci.

Suroviny

  • Pro těstoviny na lasagne:
    • 200 g hladké mouky
    • 2 vejce
    • špetka soli
    • trocha olivového‌ oleje
  • Pro ragú:
    • 500 g hovězího ‍mletého masa
    • 1⁣ cibule
    • 2 stroužky česneku
    • 1 mrkev
    • 1 ‌malá konzerva rajčatového protlaku
    • 200 ml červeného vína
    • 200 ml hovězího ‍vývaru
    • Olivový olej, sůl, pepř, bazalka, oregano, tymián
  • Pro bešamelovou‍ omáčku:
    • 50 g másla
    • 50 g hladké mouky
    • 500 ml mléka
    • Sůl, ⁤muškátový oříšek
  • Dále:
    • 200​ g nastrouhaného‌ tvrdého sýra (parmezán, gouda)

Postup

Začneme přípravou těstovin na‌ lasagne. Mouku vysypeme na pracovní plochu, uděláme v ní ‌jamku ⁤a do ​ní vklepneme vejce. Přidáme ⁤špetku soli a trochu olivového oleje. Postupně zapracujeme mouku do vajec a vypracujeme hladké ⁢těsto. Těsto zabalíme do potravinové ​fólie a necháme ‍odpočívat⁤ cca půl hodiny.

Mezitím se pustíme do​ přípravy ragú. Na olivovém ⁤oleji ‍osmahneme najemno nakrájenou cibuli s česnekem. ‍Přidáme ‌na kostičky⁤ nakrájenou mrkev a mleté maso.‌ Osolíme, opepříme a orestujeme do hněda. Přidáme rajčatový ⁤protlak, vše‍ důkladně promícháme a⁢ zalijeme vínem. Počkáme, až víno ⁢zredukuje a ​přidáme hovězí vývar. Ochutíme bazalkou, oreganem a tymiánem.Ragú necháme na mírném‌ ohni dusit ⁢cca 1 hodinu.

Při dusení ragú ‌se pustíme⁢ do ‍přípravy‍ bešamelové omáčky. Na pánvi rozpustíme‍ máslo, přidáme mouku a​ za stálého ⁤míchání vytvoříme jemnou světlou jíšku. Postupně začneme přilévat mléko a za stálého ‌míchání vytvoříme hladkou omáčku. Omáčku dochutíme​ solí ‍a nastrouhaným ‍muškátovým oříškem.

Na ⁤dobře ⁤pomoučněné⁢ ploše ⁣vyválíme těsto na⁣ lasagne na ⁤co nejtenčí pláty. Do pekáče střídavě pokládáme​ vrstvy těsta, ragú,‌ bešamelové omáčky⁢ a ⁣nastrouhaného sýra.

Pokračujeme, dokud nám ​nedojdou suroviny.⁢ Poslední vrstva ⁤by měla být bešamelová⁣ omáčka posypaná⁣ nastrouhaným sýrem. Lasagne pečeme ⁤v ​předem ⁤vyhřáté ⁣troubě na 180°C cca​ 30 minut, ​dokud​ nejsou krásně ‌zlatavě hnědé.

Hotové lasagne necháme‍ před podáváním alespoň ⁣10 minut odpočinout.Poté je nakrájíme ⁢na porce a můžeme ⁣servírovat. buon ‍appetito!




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář