30. 8. 2025
Autor: Olga Vařilová
Pečený kapr s bylinkovým máslem
zdroj: Recepty 24/7


Užijte si ‍tradiční český recept na pečeného kapra s bylinkovým ⁢máslem.Mistr kuchyň ‌představuje jednoduchý postup ‍přípravy této chutné a oblíbené ⁤rybí⁢ pokrmy. Vynikající výběr pro ‌Štědrý‌ den ⁣nebo jinou speciální příležitost.

Kapr je⁢ klasickým pokrmem připravovaným ‌ke svátkům v mnoha kulturách. Kombinace chutí pečeného‍ kapra a bylinkového másla ⁣vytváří gurmánský zážitek, který si jistě⁣ zamilujete.​ Následující ‍recept ⁢je určen pro cca 4 osoby.

Suroviny

  • 1‍ celý kapr vážící cca​ 1,5 kg
  • sůl
  • mletý ⁤pepř
  • 1 lžíce olivového⁣ oleje
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • 1 ⁣hrst čerstvého kopr
  • 1 ‌hrst čerstvého majoránku
  • 100 g másla
  • 2 stroužky česneku

Tyto⁢ suroviny by měly ⁣být⁤ dostatečné pro přípravu výtečného pečeného kapra ⁤s bylinkovým máslem. Výběr bylinek není pevně⁢ daný ⁤-⁤ můžete⁤ využít i jiné druhy, které máte rádi. Variabilita receptu‌ je velkou ​výhodou.

Postup

Pečený kapr s bylinkovým máslem se připravuje ve‌ dvou hlavních ‌fázích – příprava kapra a⁢ příprava bylinkového másla.

Nejprve si ⁢připravíme ‌kapra. ⁣Kapra⁢ očistíme, vykucháme‌ a pořádně​ omyjeme. Vnitřek kapra osolíme, opepříme a potřeme olivovým ‌olejem. Poté ⁤kapra ‍položíme na pekáč vystlaný alobalem. Pekáč s kaprem vložíme do ‍předem vyhřáté troubu a pečeme při teplotě 180 stupňů​ asi 30⁢ minut. Ujistěte se,‍ že je kapr pečený -​ maso ⁤by mělo být uvnitř ‌světlé a⁢ jemně se odlupovat ‍od⁣ kostí.

Zatímco se kapr peče, připravíme si ⁢bylinkové máslo. Máslo necháme změknout při⁤ pokojové teplotě. ⁤Čerstvé bylinky⁤ omyjeme a⁢ nasekáme na co ⁤nejmenší ⁢kousky. Česnek oloupeme a prolisujeme. ​Do ⁣měkkého ⁤másla ⁣přidáme nasekané bylinky a prolisovaný⁢ česnek.Vše důkladně promícháme. Hotové bylinkové ⁣máslo můžeme ⁤nechat ⁢ještě chvíli ⁣odpočívat, ‍aby se ⁢chutě bylinek a česneku do másla dobře vstřebaly.

Když je kapr hotový,vyndáme ⁤ho z trouby ​a ihned​ potřeme připraveným bylinkovým máslem. ‌Máslo se ‌na horkém ‍kaprovi rozpustí a vytvoří ‌lahodnou omáčku. Přebytečné máslo⁢ můžeme ⁣nechat stéci ⁣do‍ pekáče a vznikne nám ⁤tak ‍skvělý základ pro přípravu ‍omáčky.

Pečený kapr s ​bylinkovým máslem ⁢podáváme horký,jako ‍hlavní ⁣chod. Skvěle⁤ se hodí například k bramborové‌ kaši⁤ nebo pečeným bramborám, ale ‍vynikne i vedle ‌jednoduchého pečiva.⁤ Přeji ‌Vám dobrou chuť.

Jdeme s vámi ‌krok za krokem připravit tento⁢ tradiční pokrm. Bez⁣ ohledu na to, zda jste začátečník nebo⁤ zkušený kuchař, ⁤věříme, že‍ našimi​ tipy a radami‌ se vám ​příprava pečeného⁣ kapra s bylinkovým ‍máslem zvládne na jedničku.

Tento recept na pečený kapr s‍ bylinkovým máslem je‍ snadný a ​rychlý.⁢ A co ⁢je nejdůležitější, výsledný⁤ pokrm je nesmírně ‌chutný. Vyzkoušejte ho a ​překvapte své​ blízké tímto gurmánským zážitkem.




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář