23. 8. 2025
Autor: Olga Vařilová
Těstoviny carbonara s parmskou šunkou
zdroj: Recepty 24/7


Užijte si tradiční italský recept na těstoviny carbonara, připravený s křupavou parmskou šunkou. Perfektní volba pro rychlý a chutný oběd či večeři. Krok za krokem vám ukážeme, jak na to.

Těstoviny carbonara s parmskou šunkou jsou klasickým italským jídlem, které je milováno po celém světě.Tento recept nabízí jednoduchou a rychlou metodu přípravy tohoto oblíbeného jídla. Připravte se na to, že budete chtít tento recept opakovat znovu a znovu!

Cílem tohoto receptu je představit vám italskou kuchyni v její nejčistší formě. Těstoviny carbonara s parmskou šunkou jsou klasika, kterou by měl umět připravit každý kulinář. tato verze je připravená s těstovinami dlouhého typu, jako jsou spaghetti nebo linguine, a s použitím parmazánu a kvalitní parmské šunky, která dodává jídlu výjimečný charakter. Pro vytvoření krémové omáčky se používají jen žloutky, které jsou promíchány s čerstvě strouhaným parmazánem a čerstvě mletým černým pepřem.

Suroviny

  • 200 g dlouhých těstovin (spaghetti nebo linguine)
  • 100 g parmské šunky
  • 50 g parmazánu
  • 2 velké vejce
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Sůl

Nezapomeňte, že kvalita surovin je klíčová pro chuť tohoto jídla. Pokud je to možné, vyberte si šunku a sýr přímo z Itálie.

Postup

  1. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky. Do misky přidejte nastrouhaný parmazán, žloutky a čerstvě mletý černý pepř. Směs důkladně promíchejte a odložte stranou.
  2. Na vařečce si připravte velký hrnec s vodou a sůl. Jakmile voda začne vřít, přidejte těstoviny a vařte dle instrukcí na balení.Těstoviny by měly být „al dente“, což znamená, že by měly zůstat trochu tvrdé na skus.
  3. Zatím si na pánvi připravte parmskou šunku. Pánev předehřejte na střední teplotu a přidejte šunku nakrájenou na tenké proužky. Šunku opečte dozlatova,ale dávejte pozor,aby nespálila.
  4. Když jsou těstoviny hotové, vodu nevylévejte! odložte si asi půl hrnku vody z těstovin a pak je scedíte.Vrátíte je zpět do hrnce a smícháte je s opečenou šunkou.
  5. Nakonec přidejte směs žloutků a parmazánu a dobře promíchejte. Omáčka by měla být krémová a dobře se vázat na těstoviny. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody z těstovin, kterou jste si odložili. Okamžitě podávejte s dalším extra nastrouhaným parmazánem a čerstvě mletým černým pepřem na vrchu.

Výsledkem by měla být směs, která je krásně krémová, ale ne příliš těžká. Každý kus těstovin by měl být pokrytý omáčkou a každý sousto by mělo být plné chutí.

Těstoviny carbonara s parmskou šunkou jsou skvělým jídlem pro večeři, ale jsou také vhodné na speciální příležitosti. Jsou to jídlo,které je rychlé a snadné na přípravu,přitom však nabízí úchvatné chutě a textury,které potěší každého gurmána.

Užijte si tento recept a těšte se na chutě Itálie přímo u vás doma.




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář