15. 4. 2024
Autor: Olga Vařilová
Kimchi – tradiční korejská kvašená zelenina
zdroj: Recepty 24/7

Kimchi je tradiční korejská ⁤delikatesa, která se ​vyrábí‌ kvašením zeleniny ‌s ‌chilli papričkami,​ česnekem, zázvorem a⁤ dalšími kořenícími látkami. Tento ​pikantní ⁣fermentovaný ​pokrm je⁢ bohatý na probiotika ⁣a‌ vitamíny​ a dodává vynikající chuť a živou kulturu do vaší stravy. Naučte se ‍připravit si ⁤domácí kimchi‌ a objevte jedinečnou korejskou ⁤gastronomii! ​

Suroviny

  • 1 hlávka zelí
  • 1 mrkev
  • 1⁣ cibule
  • 4 stroužky ⁢česneku
  • 1 ⁢šalotka
  • 1/4 šálku rybí ‍omáčky
  • 2 lžíce ⁤chili pasta
  • 1 lžíce‌ cukru
  • 1⁤ lžíce⁣ soli

Postup

  1. Na začátku si připravte velkou ⁢mísu.
  2. Zelí⁤ nakrájejte na menší kousky a‍ dejte do misky.
  3. Přidejte nastrouhanou mrkev, nakrájenou cibuli, utlučený česnek ‍a nakrájenou šalotku.
  4. Do misky přidejte ‍rybí omáčku, chili pastu, cukr a‍ sůl.
  5. Dobře smíchejte všechny ingredience, aby ⁢se zelí dobře ‍promíchalo s‌ kořením.
  6. Přesuňte směs do ⁢skleněné nádoby a uzavřete víčkem.
  7. Nechte směs fermentovat na ⁣tmavém místě při pokojové teplotě minimálně 3 dny.
  8. Po 3 dnech si⁤ můžete kimchi dát do lednice a nechat⁣ je ještě fermentovat alespoň 1 týden.
  9. Hotový ‌kimchi můžete​ podávat jako přílohu k rýži, ‌masa nebo ‍třeba do ⁤sendviče.