4. 4. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodný recept na křupavý pečený krocan s nádivkou, který potěší celou rodinu. Krok za krokem vám ukážeme, jak připravit tento tradiční vánoční pokrm plný bohatých chutí a aromatických vůní. Buďte vařečekem ve své kuchyni a udělejte si radost skvělou večeří. S naším receptem se vám to určitě povede!
Suroviny
- 1 krocan (cca 3-4 kg)
- 200 g slaniny
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 200 g sušených brusinek
- sůl, pepř, majoránka
- olej
Postup
- Nejprve si připravíme nádivku. Nakrájíme slaninu, cibuli a česnek na drobné kostičky. Smícháme s nakrájenými sušenými brusinkami a dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
- Krocanovi očistíme a dobře osušíme zevnitř i zvenku.
- Nádivku pak naplníme dovnitř krocana a švy zavážeme provázkem, aby nádivka během pečení nevytekla.
- Krocan opepříme a osolíme zvenku a potřeme olejem.
- Předehřejeme troubu na 180°C a krocana vložíme na plech s vysokými okraji. Podlijeme trochou vody a pečeme asi 2-3 hodiny, nebo dokud není krocan krásně zlatý a křupavý.
- Při pečení krocana několikrát zalijeme výpekem, aby nevyschla.
- Po upečení krocana necháme chvíli odpočinout a pak můžeme podávat s přílohou dle vlastního výběru.