6. 3. 2024
Autor: Olga Vařilová
Beef bourguignon s houbami
zdroj: Recepty 24/7

Beef⁣ bourguignon s houbami ⁣je bohatý ⁤a lahodný ⁢francouzský ‌pokrm připravený z ‌hovězího​ masa‍ duseného v červeném víně‌ s aromatickými ⁢bylinkami⁤ a ‍žampiony. Tento ‌recept vás nadchne svou bohatou chutí a⁤ zaručeně si ho ⁤zamilujete! Vyzkoušejte ho ještě dnes a uvidíte, že si ​ho zamilujete!

Suroviny

  • 600 ⁣g hovězího masa‍ na guláš
  • 200 g ⁢slaniny
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky ⁤česneku
  • 200 g žampiónů
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 400 ml červeného vína
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1‌ lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička ⁤soli
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup

  1. Na pánvi ⁢rozpálíme máslo a olej a osmahneme na něm na kostky nakrájené hovězí maso.
  2. Přidáme ‌nakrájenou slaninu,​ cibuli, česnek a nakrájené‌ mrkve. Restujeme, dokud⁣ zelenina nezměkne.
  3. Přidáme⁢ na plátky ⁤nakrájené ‍žampióny a restujeme dalších pár minut.
  4. Zalijeme⁣ červeným vínem a ​necháme krátce ⁤vařit, aby alkohol vyvařil.
  5. Přilijeme hovězí vývar, ‌přidáme‍ rajčatový protlak, tymián, ‍rozmarýn, ⁣sůl a ⁤pepř.‌ Zamícháme.
  6. Přiklopíme‍ poklicí a necháme​ dusit na mírném ohni asi​ 2 hodiny,​ dokud není maso měkké.
  7. Pokud je omáčka​ příliš řídká, můžeme ⁢jí zahustit trochou škrobu rozmíchaného ve vodě.
  8. S ⁣podušenými brambory nebo domácími těstovinami podáváme na ⁢talíře a​ ozdobíme nasekanou petrželkou.