27. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodný recept na Hovězí Bourguignon s máslovou omáčkou, který je skvělou volbou pro výjimečnou večeři. Tento tradiční francouzský pokrm spojuje kvalitní hovězí maso s bohatou máslovou omáčkou, která zaručeně potěší vaše chuťové buňky. Sledujte náš jednoduchý recept a připravte si tento lahodný pokrm doma!
Suroviny:
- 600 g hovězího masa (krkovička nebo plec)
- 4 stroužky česneku
- 2 cibule
- 4 mrkve
- 200 g slaniny
- 200 ml červeného vína
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce hladké mouky
- Sůl, pepř, olej, máslo
Postup:
- Hovězí maso nakrájejte na menší kousky a osušte ubrouskem.
- Cibuli, česnek a mrkev oloupejte a nasekejte na drobné kousky.
- Na pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm na kostky nakrájenou slaninu. Vyndejte ji z pánve.
- Do stejné pánve přidejte hovězí maso a opečte ho z každé strany dozlatova. Přidejte zeleninu a dejte restovat.
- Po chvíli zalijte maso červeným vínem a nechte vyvařit alkohol.
- Přidejte hovězí vývar, rajčatový protlak a osolte, opepřete. Přidejte také slaninu zpátky do pánve.
- Přiklopte poklicí a dusíme na mírném ohni asi 2 hodiny, dokud maso není měkké.
- V hrnci rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku a vytvořte jíšku. Vařte, dokud nezezlátne.
- Pomalu přilévejte omáčku z masa a vařte do zhoustnutí.
- Maso podávejte s máslovou omáčkou a např. s bramborovou kaší. Dobrou chuť!