23. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
Risotto alla milanese
zdroj: Recepty 24/7

Risotto⁢ alla⁤ milanese je ‌klasický italský⁤ recept na smetanové rizoto s ochucením šafránem. Naučte se, jak připravit lahodné a krémové rizoto ‌alla ⁣milanese doma a okouzlete své chuťové buňky italskou kuchyní. Buon⁣ appetito!

Suroviny

  • 250 g arborio rýže
  • 1 ⁤cibule
  • 1 ⁢šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 ml bílého⁢ vína
  • 1 litr hovězího ⁣vývaru
  • 50 g másla
  • 50 g parmazánu
  • krokusové nitičky nebo šafrán
  • sůl,⁣ pepř

Postup

  1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a​ osmahněte na něm nakrájenou cibuli, šalotku a prolisovaný česnek.
  2. Přidejte rýži⁢ a nechte ji ‍chvíli restovat, až se začne ⁢lehce sklovat.
  3. Zalijte bílým vínem a ⁣vařte, dokud víno nevypaří.
  4. Postupně⁢ přilévejte hovězí​ vývar a ⁣neustále míchejte, až je rýže‌ krémová a má správnou konzistenci.
  5. Přidejte⁤ krokusové​ nitičky nebo šafrán,⁣ který dává risottu typickou žlutou barvu.
  6. Vyvařte ‍vše do měkka a přidejte máslo, nastrouhaný parmazán a promíchejte.
  7. Případně‍ dochuťte solí a‌ pepřem a podávejte horké.