23. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Tento recept na quinou se zeleninou a fazolemi je skvělou volbou pro zdravý, plnohodnotný a chutný oběd. Quinoa je bohatá na vlákninu, bílkoviny a minerály, zatímco zelenina a fazole dodávají jídlu chuťovou rozmanitost a další nutriční hodnoty. Tato jednoduchá a rychlá příprava je skvělým řešením pro každodenní jídelníček plný zdravých ingrediencí.
Suroviny
- 1 šálek quinoi
- 2 šálky vody
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 paprika, nakrájená na kostičky
- 1 cuketa, nakrájená na kostičky
- 1 plechovka fazolí, opláchnutá a sceděná
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Quinou důkladně opláchněte pod tekoucí vodou.
- V hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte opláchnutou quinou. Přiveďte k varu, zakryjte a vařte na mírném ohni asi 15 minut, nebo dokud se quinoa neudělá.
- Mezitím si rozehřejte olivový olej v pánvi a osmahněte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte nakrájenou papriku a cuketu a smažte asi 5 minut, nebo dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte fazole, mletý kmín, mletý koriandr, sůl a pepř. Osmahněte všechny ingredience dohromady asi 5 minut.
- Smíchejte vařenou quinou se zeleninovou směsí a promíchejte, dokud se všechny ingredience dobře spojí.
- Pokud je potřeba, dochuťte solí a pepřem. Podávejte teplé.