23. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Quinoa se zeleninou a fazolemi
zdroj: Recepty 24/7

Tento ⁢recept na quinou se zeleninou a fazolemi je skvělou volbou pro zdravý,‍ plnohodnotný a chutný oběd. Quinoa je bohatá⁣ na vlákninu, bílkoviny a minerály,‌ zatímco zelenina a fazole dodávají jídlu chuťovou rozmanitost a⁤ další nutriční hodnoty. Tato jednoduchá a rychlá příprava je skvělým řešením pro každodenní jídelníček plný ⁤zdravých ingrediencí.

Suroviny

  • 1 šálek‍ quinoi
  • 2 ⁣šálky vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, ​nasekaná
  • 2 ‌stroužky česneku, nasekané
  • 1 paprika, ​nakrájená na kostičky
  • 1 cuketa, nakrájená na ⁤kostičky
  • 1‍ plechovka fazolí, opláchnutá a sceděná
  • 1⁣ lžička⁤ mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • Sůl a‌ pepř podle chuti

Postup

  1. Quinou​ důkladně opláchněte pod ⁤tekoucí vodou.
  2. V hrnci ⁢přiveďte vodu k varu a⁤ přidejte‍ opláchnutou quinou.⁤ Přiveďte k ‍varu, ⁢zakryjte a ‌vařte na ⁢mírném⁣ ohni asi 15 minut, ⁣nebo⁢ dokud se ⁢quinoa neudělá.
  3. Mezitím si rozehřejte olivový olej v pánvi⁢ a osmahněte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
  4. Přidejte nakrájenou papriku a⁤ cuketu a ‍smažte⁣ asi 5 minut, ⁣nebo⁣ dokud zelenina⁢ nezměkne.
  5. Přidejte fazole, ⁣mletý ⁤kmín, mletý koriandr, ⁤sůl a pepř. Osmahněte všechny ingredience ⁣dohromady asi‌ 5 minut.
  6. Smíchejte vařenou quinou se zeleninovou ⁤směsí a⁢ promíchejte, dokud⁣ se všechny ingredience dobře⁤ spojí.
  7. Pokud je‌ potřeba, dochuťte ‍solí a pepřem. Podávejte teplé.