23. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Vánoční panettone
zdroj: Recepty 24/7

Vánoční panettone – tradiční italský vánoční dort plný vůně a chuti. Suvé ovoce, rozinky a ​pistácie se smíchají s nadýchaným těstem a pečou se do zlatova. Krásně zdobený ⁣a slavnostní ⁤dezert, který potěší celou rodinu. Vyzkoušejte tento ‍jednoduchý ⁣recept a přineste ducha Vánoc na váš ⁤stůl.

Vánoční panettone

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 100 g ⁤másla
  • 20 g čerstvého droždí
  • 4⁢ žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 150⁢ ml⁢ mléka
  • 100 g sušeného⁢ ovoce (např. rozinky, brusinky, ⁤kandované ovoce)
  • citronová kůra

Postup:

  1. V misce smíchejte⁢ droždí s ‍teplým mlékem⁢ a​ lžičkou cukru. Nechte vzejít kvásek po dobu 10 minut.
  2. Přidejte ⁣vanilkový‌ cukr, žloutky, cukr, rozpuštěné máslo a ‍špetku soli. Důkladně promíchejte.
  3. Přisypte mouku a hněťte těsto, dokud nebude hladké a elastické.
  4. Přidejte sušené ovoce a citronovou kůru. Vymíchejte, aby ⁣byly suroviny rovnoměrně rozloženy v těstě.
  5. Těsto přendejte do​ vymazané mísy a nechte kynout přikryté utěrkou na ⁣teplém místě po dobu 1-2‌ hodin, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  6. Natrhněte⁢ těsto prsty, abyste vyhnali přebytečný vzduch. Poté přesuňte do formy na pečení panettone a⁢ nechte ještě jedenkrát kynout po dobu další hodiny.
  7. Pečte v předehřáté troubě na⁣ 180 °C po dobu 30-40⁣ minut, nebo dokud má panettone zlatavou‍ barvu na vrchu.
  8. Nechejte vychladnout a podávejte nakrájené na plátky.