22. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Potěšte své chuťové buňky výtečnou houbovou polévkou se smetanou. Tato lahodná až krémová polévka je plná bohatého houbového aroma a jemného dotyku smetany. S vybranými čerstvými houbami, zeleninou a aromatickými bylinkami je toto jídlo skvělou volbou pro každou příležitost, ať už jako předkrm nebo hlavní chod. Sledujte náš jednoduchý recept a připravte si tuto výjimečně chutnou houbovou polévku se smetanou ve své vlastní kuchyni!
Suroviny
- 500 g hub (např. žampióny nebo lišky)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 30 g másla
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Houby očistěte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky.
- Na pánvi rozehřejte máslo a na něm osmahněte cibuli do zlatova. Přidejte nakrájené houby a česnek a smažte ještě cca 5 minut, dokud nezměknou.
- Přendejte osmažené houby do hrnce a zalijte zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu a nechte vařit přibližně 20 minut, aby se houby změkčily.
- Poté směs rozmixujte do hladka pomocí mixéru nebo tyčového mixéru.
- Vrátíme zpět na sporák a přidejte smetanu ke šlehání. Přivedeme k varu a vaříme ještě cca 5 minut. Chcete-li, můžete do polévky přidat ještě prochu smetany nebo nasekané bylinky pro ozdobu.
- Před podáváním dochuťte solí a pepřem dle chuti.
- Houbovou polévku se smetanou můžete podávat teplou s čerstvým chlebem nebo grilovaným toastem.