6. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Cestoviny Carbonara.
zdroj: Recepty 24/7

Cestoviny ‍Carbonara⁢ jsou klasické ⁣italské jídlo, plné chuti a jednoduchého přípravy. Tato lahůdka se skládá⁣ z⁤ vajec, sýra pecorino, ‍slaniny, čerstvého kmínu a‌ česneku, které jsou ​smíchány se špagetami. Tento ⁣recept nabízí nepřekonatelnou kombinaci ​krémového sýrového omáčky a slaninky, která jistě ⁤potěší ⁣vaše⁢ chuťové⁣ pohárky.⁢ Připravte si tento tradiční italský‍ pokrm a poznáte, proč ​je ⁤Cestoviny‍ Carbonara známé po celém světě.

Suroviny

  • 250 g špaget
  • 150 ‍g ​guanciale nebo pancetty nakrájené na kostičky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 žloutky
  • 50 g parmezánu (nastrouhaného)
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Ve⁤ velkém hrnci ⁣osolte vodu⁢ a přiveďte ji k varu. Přidejte špagety a vařte⁢ podle pokynů na obalu, dokud nebudou⁤ al dente.
  2. Mezitím rozehřejte pánev ⁢na​ středním ohni a přidejte nakrájenou pancettu či guanciale. Opečte je do křupava, přidejte‍ prolisovaný česnek‍ a smažte⁤ ho ještě asi 30 ⁤sekund.
  3. V míse rozšlehejte⁤ žloutky se sýrem ‍a nechte stranou.
  4. Odcejte‍ špagety a nechte trochu vody ⁤z vaření. Přidejte‌ špagety do pánve ⁣s ‌pancettou a promíchejte,⁢ aby ‍byly překryté tukem​ a česnekem.
  5. Stáhněte‍ pánvi z⁣ tepla a postupně‍ zamíchejte se směsí se žloutky a sýrem.
  6. Přilijte trochu vařící ‌vody ⁤z těstovin a důkladně promíchejte,⁤ dokud nevznikne⁢ krémovitá omáčka. Případně můžete přidat více vody ⁢nebo sýru,⁢ aby byl výsledný krém hutnější⁤ nebo řidší.
  7. Ochutnejte ‌a případně dosolte a dopepřete podle chuti.
  8. Suroviny promíchejte ​a podávejte⁢ okamžitě. Případně můžete posypat parmezánem⁢ nebo nasekanou ‌petrželkou.