21. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Ryba v citrusové omáčce je svěží a chutný recept, který zahrnuje kombinaci křehké ryby smíchané se šťávou z citronů, pomerančů nebo grepů. Tato omáčka dodá jídlu osvěžující citrusovou chuť a přináší nový rozměr k tradičnímu přípravě rybího pokrmu. S jemnou vůní citronové kůry a příjemnou kyselostí, tato lahodná ryba v citrusové omáčce je dokonalým doplňkem pro každou příležitost. Nechte se inspirovat tímto snadným a zdravým receptem a ochutnejte opravdové osvěžení na talíři!
Suroviny:
- 500 g ryby (například tresky nebo lososa)
- 2 středně velké citrony
- 2 středně velké pomeranče
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Čerstvý koriandr nebo petrželka na ozdobení
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Nejprve si připravte rybu. Omyjte ji pod tekoucí vodou a osušte papírovými ubrousky.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte na plátky nakrájenou cibuli a na jemno nasekaný česnek. Smažte asi 2 minuty, než cibule zesklovatí.
- Přidejte do pánve šťávu z jednoho citronu a šťávu z jednoho pomeranče. Promíchejte a nechte omáčku chvíli povařit.
- Postupně přidejte plátky ryby do omáčky. Opečte je z obou stran asi 3-4 minuty, dokud nezezlátnou.
- Závěrem přidejte zbývající citronovou a pomerančovou šťávu. Přisolte a opepřete podle chuti. Vařte ještě asi 2 minuty, aby ryba měla dostatečně podzimní chuť.
- Podávejte rybu v citrusové omáčce posypanou čerstvým koriandrem nebo petrželkou. Jako příloha se hodí rýže nebo brambory.