21. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Ryba v citrusové omáčce
zdroj: Recepty 24/7

Ryba ‌v citrusové omáčce je svěží a chutný recept, který zahrnuje ⁢kombinaci ​křehké ryby smíchané se šťávou z citronů, pomerančů ​nebo⁤ grepů. Tato omáčka dodá​ jídlu osvěžující citrusovou⁤ chuť⁣ a přináší ⁣nový ​rozměr ‌k tradičnímu přípravě rybího pokrmu. ⁤S jemnou vůní citronové ⁣kůry ​a‌ příjemnou kyselostí, tato lahodná ryba⁢ v‍ citrusové omáčce je ‍dokonalým doplňkem pro ⁣každou příležitost. Nechte ‍se inspirovat tímto snadným a zdravým​ receptem a⁤ ochutnejte opravdové osvěžení⁣ na⁣ talíři!

Suroviny:

  • 500 ​g ⁣ryby (například tresky nebo lososa)
  • 2 středně velké citrony
  • 2 středně ⁢velké pomeranče
  • 1⁣ červená cibule
  • 2‌ stroužky ⁣česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Čerstvý koriandr‌ nebo petrželka ⁢na ozdobení
  • Sůl a ⁤pepř podle chuti

Postup:

  1. Nejprve si připravte rybu. Omyjte ji pod tekoucí vodou a osušte papírovými ubrousky.
  2. Na ​pánvi‍ rozehřejte olivový olej.⁤ Přidejte ⁤na plátky nakrájenou cibuli‌ a na jemno nasekaný ‌česnek. ⁢Smažte asi 2 minuty, než cibule⁤ zesklovatí.
  3. Přidejte do ‌pánve šťávu ‍z jednoho citronu a ‌šťávu ‌z jednoho pomeranče. Promíchejte a nechte omáčku‌ chvíli povařit.
  4. Postupně přidejte plátky​ ryby do omáčky. Opečte​ je z obou stran⁤ asi 3-4 ⁢minuty, dokud nezezlátnou.
  5. Závěrem přidejte zbývající citronovou⁢ a pomerančovou ⁤šťávu.‍ Přisolte a opepřete​ podle chuti. Vařte ​ještě asi 2 minuty, aby ⁤ryba měla dostatečně podzimní chuť.
  6. Podávejte rybu v citrusové omáčce posypanou čerstvým koriandrem nebo petrželkou. Jako příloha se hodí rýže nebo brambory.