21. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Rýžový wok s tofu a zeleninou je lehké a chutné jídlo, které uspokojí vaše chuťové buňky i žaludek. Tofu, bohaté na bílkoviny, je smícháno se sezamovým olejem a dochuceno česnekem a sójovou omáčkou, aby získalo výraznou chuť. Přidání čerstvé zeleniny, jako jsou paprika, mrkev a cibule, přináší do jídla další křupavost a výživné látky. Tento wok je podáván s rýží, která dodává jídlu sytost a plnost. Rýžový wok s tofu a zeleninou je skvělou volbou pro milovníky asijské kuchyně i ty, kteří hledají zdravou a vyváženou stravu. Vyzkoušejte tento jednoduchý, ale zároveň lahodný recept ještě dnes!
Suroviny
- 300 g tofu
- 200 g výběrové rýže
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 paprika
- 100 g hrášku
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička česneku v prášku
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
- Rýži uvařte podle návodu na obalu a nechte ji vychladnout.
- Tofu nakrájejte na kostky a osušte papírovým ubrouskem.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.
- Mrkve oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Papriku omyjte, zbavte semínek a nakrájejte na nudličky.
- Hrášek spařte horkou vodou a nechte okapat.
- V hluboké pánvi zahřejte olej a přidejte cibuli. Smažte do zlatova.
- Přidejte tofu a smažte ho dozlatova ze všech stran.
- Přidejte mrkve, papriku a hrášek. Orestujte do měkka.
- Přidejte česnek a zázvor, promíchejte.
- Přidejte sójovou omáčku, sezamový olej a med. Promíchejte.
- Přidejte vychladlou rýži a promíchejte, dokud není všechno dobře propojené.
- Ochutnejte a případně dosolte a dochuťte pepřem.
- Při podávání můžete pokrájenou petrželku posypat přes wok.