20. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Falah Moudardara
zdroj: Recepty 24/7

Recept na tradiční syrské jídlo Falah​ Moudardara -⁤ vegetariánské pokrm, kterým oslníte své chuťové buňky. Falah ⁤Moudardara je lahodné jídlo připravené z čočky a rýže, které je obohaceno ‌o vůni a ‍chuť karamelizované cibule.⁣ Tento ​pokrm je ⁤nejenom výtečně chutný, ale ‍také velmi zdravý, bohatý‌ na živiny a vlákninu. Dopřejte‍ si něco‍ autentického‍ a ⁣ochutnejte tuto⁢ lahůdku, která Vás doslova dostane!‍

Suroviny

  • 1 hrnek⁤ červeného kmínu
  • 2 hrnky⁣ zeleného kmínu
  • 1/2‍ hrnku olivového oleje
  • 2 cibule, nakrájené na tenká kolečka
  • 1 hrnek ‌dlouhé rýže
  • 4 ⁤hrnky ‌vody nebo vývaru
  • 1 lžíce ‍baharat⁢ koření (nebo směs ​mletého skořicového kmínu, mletého hřebíčku a⁢ mletého černého pepře)
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. V hrnci si rozehřejte olivový olej​ a⁤ osmahněte na něm nakrájenou cibuli dozlatova.
  2. Přidejte červený a zelený ⁢kmín‍ a smažte na středním⁤ ohni asi‍ 2 minuty, dokud se všechny ⁣přísady nespojí a neuvolní vůni.
  3. Přidejte dlouhou rýži ⁣a smažte ji asi 1 minutu, dokud se dobře ⁣neobalí ‍olejem a kořením.
  4. Přilijte vodu nebo vývar ‌a přidejte baharat koření, ⁢sůl a pepř podle ⁢chuti.
  5. Dejte na vysoký oheň a nechte směs⁣ zakuhat. Poté snižte teplotu⁤ na minimum, přikryjte hrnec pokličkou a ‌nechte⁤ vařit asi 25-30 minut, ‌dokud rýže nebude měkká a ⁢voda⁣ absorbována.
  6. Hotovou moudardaru ⁢podávejte⁤ jako přílohu⁣ nebo samostatné jídlo se ‍salátem‌ a jogurtem.