18. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Korejská rýžová kulička je oblíbeným orientálním pokrmem, kterým si snadno zpříjemníte své jídlo. Tato kulička je vyrobena z kvalitní rýže, která je smíchána s různými kořeněnými ingrediencemi a formována do podoby malých kuliček. Poté je kulička podávána s omáčkou, která dodává jídlu pikantní chuť. Korejská rýžová kulička je ideální jako předkrm nebo lahodný snack. Vyzkoušejte tento jednoduchý a chutný recept a okusťte autentickou korejskou kuchyni doma!
Suroviny
- 1 šálek jasmínové rýže
- 2 šálky vody
- 1 lžička soli
- 1 šálek rýžové mouky
- 1/4 šálku vody
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce sezamových semínek
Postup
- Rýži důkladně opláchněte pod tekoucí vodou, dokud není voda čistá. Poté rýži nechte namočenou ve 2 šálkách vody po dobu nejméně 30 minut.
- V hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte lžičku soli. Přidejte namočenou rýži spolu s vodou, ve které se namáčela. Vařte pod pokličkou na mírném ohni asi 15-20 minut, dokud rýže nezměkne a voda se vsákne. Poté odstraňte z ohně a nechte rýži vychladnout.
- V misce smíchejte rýžovou mouku, vodu, cukr, sůl, sezamový olej a sezamová semínka a vytvořte hladké těsto.
- Ve větší hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte lžíci soli. S pomocí lžičky vytvářejte malé kuličky z rýžového těsta a přidejte je do vroucí vody. Vařte asi 2-3 minuty, dokud kuličky nevynoří na povrch.
- Pomocí naběračky nebo dřevěné špachtle přendejte kuličky do misky s vodou, aby se opláchly. Poté je přendejte na talíř a nechte okapat.
- Servírujte korejské rýžové kuličky s omáčkou podle vlastního výběru.