17. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Kimči – tradiční korejská příloha
zdroj: Recepty 24/7

Kimči je tradiční korejská ​příloha plná chuti a zdraví⁤ prospěšných​ látek. Tento úžasný fermentovaný pokrm se vyrábí z kyselého zelí a různých zelenin, ​které jsou⁢ smíchány s pikantním kořením. Naše ⁢receptura vám umožní si připravit vlastní domácí kimči plné lahodného koření a probiotik.​ Neváhejte a vyzkoušejte tento autentický korejský pokrm,⁢ který dodá vašim jídlům novou dimenzi! ⁢

Suroviny

  • 1 kg zelí⁢ (např. čínského nebo kořenového)
  • 70 g soli
  • 3 l vody
  • 1 ‍ředkvička
  • 3 mrkve
  • 4⁣ stonky zelené cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 2 cm zázvoru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1⁣ lžíce cukru
  • 1 lžíce chilli pasta

Postup

  1. Nařežte zelí na menší kousky, cca 5 ​cm dlouhé, a dejte do velké nádoby.
  2. Přidejte sůl⁢ k zelí a dobře promíchejte. Nechte zelí ​odpočívat asi​ 2 hodiny, aby ⁣pustilo ⁣šťávu.
  3. Po 2 hodinách zelí propláchněte pod tekoucí ‌vodou, aby se zbavilo přebytečné soli. Nechte⁣ odkapat.
  4. Mezitím nastrouhejte ředkvičku a ‍mrkev na tenké tyčinky. Nakrájejte zelenou cibuli na tenká kolečka.
  5. Připravte omáčku smícháním rybí omáčky, cukru a chilli pasty.
  6. Mletým česnekem a zázvorem⁢ ochuťte omáčku podle chuti. Můžete⁤ také přidat trochu ‌vody, pokud je omáčka příliš silná.
  7. Přidejte nařezanou ředkvičku, mrkev,⁤ zelenou cibuli, česnek a zázvor do omáčky. Dobře promíchejte.
  8. Přidejte zelí ⁤do omáčky a opět dobře promíchejte, aby bylo zelí rovnoměrně pokryté omáčkou a zeleninou.
  9. Nalijte kimči ‌do sklenic nebo ‌nádob vhodných pro fermentaci.
  10. Ponechte ⁢kimči stát na temném místě při ⁤pokojové teplotě 2-3 dny, aby proces fermentace⁢ začal.
  11. Poté přesuňte kimči do lednice a nechte je ‍tam odležet ⁣dalších ​3-5 dnů,⁤ abyste dosáhli lepší chuti.
  12. Vychutnejte si kimči jako tradiční korejskou přílohu nebo jako součást dalších pokrmů.