17. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Kimči je tradiční korejská příloha plná chuti a zdraví prospěšných látek. Tento úžasný fermentovaný pokrm se vyrábí z kyselého zelí a různých zelenin, které jsou smíchány s pikantním kořením. Naše receptura vám umožní si připravit vlastní domácí kimči plné lahodného koření a probiotik. Neváhejte a vyzkoušejte tento autentický korejský pokrm, který dodá vašim jídlům novou dimenzi!
Suroviny
- 1 kg zelí (např. čínského nebo kořenového)
- 70 g soli
- 3 l vody
- 1 ředkvička
- 3 mrkve
- 4 stonky zelené cibule
- 6 stroužků česneku
- 2 cm zázvoru
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce chilli pasta
Postup
- Nařežte zelí na menší kousky, cca 5 cm dlouhé, a dejte do velké nádoby.
- Přidejte sůl k zelí a dobře promíchejte. Nechte zelí odpočívat asi 2 hodiny, aby pustilo šťávu.
- Po 2 hodinách zelí propláchněte pod tekoucí vodou, aby se zbavilo přebytečné soli. Nechte odkapat.
- Mezitím nastrouhejte ředkvičku a mrkev na tenké tyčinky. Nakrájejte zelenou cibuli na tenká kolečka.
- Připravte omáčku smícháním rybí omáčky, cukru a chilli pasty.
- Mletým česnekem a zázvorem ochuťte omáčku podle chuti. Můžete také přidat trochu vody, pokud je omáčka příliš silná.
- Přidejte nařezanou ředkvičku, mrkev, zelenou cibuli, česnek a zázvor do omáčky. Dobře promíchejte.
- Přidejte zelí do omáčky a opět dobře promíchejte, aby bylo zelí rovnoměrně pokryté omáčkou a zeleninou.
- Nalijte kimči do sklenic nebo nádob vhodných pro fermentaci.
- Ponechte kimči stát na temném místě při pokojové teplotě 2-3 dny, aby proces fermentace začal.
- Poté přesuňte kimči do lednice a nechte je tam odležet dalších 3-5 dnů, abyste dosáhli lepší chuti.
- Vychutnejte si kimči jako tradiční korejskou přílohu nebo jako součást dalších pokrmů.