17. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Jednoduchý italský těstovinový salát
zdroj: Recepty 24/7

Jednoduchý italský těstovinový salát je osvěžující‌ a lehký‌ recept,‍ který vás okouzlí svou chutí. Tento​ salát je vyroben⁣ z kvalitních těstovin, ​zeleniny, sýru a olivového oleje, což⁢ mu dodává autentický italský ⁢šmrnc. Bezproblémová​ příprava tohoto receptu vás⁢ přímo pozve k experimentování s různými druhy zeleniny ⁤a sýrů.⁣ Nejenže je tento těstovinový salát lahodný,‍ ale také‍ je‍ zdravý, protože obsahuje spoustu ‍důležitých živin. Užijte ⁣si​ jednoduchost italské kuchyně a vytvořte si tento ⁣vynikající⁢ salát jako hlavní jídlo nebo přílohu.

Suroviny

  • 250 ⁤g těstovin (například spirálové ⁢nebo‍ peřinky)
  • 1​ střední rajče
  • 1/2 okurky
  • 1/4 cibule
  • 100 g‍ oliv ‍(černých nebo zelených)
  • 50​ g parmazánu
  • Čerstvý ⁢bazalkový⁣ list
  • Extra panenský olivový ⁣olej
  • Vinný‌ ocet
  • Sůl
  • Pepř

Postup

  1. Ve‍ velkém hrnci osolte ​vodu⁢ a přiveďte⁣ ji k‍ varu. Přidejte těstoviny a⁢ vařte⁣ podle pokynů na obalu, ​dokud nebudou‍ al ⁣dente. Poté je sceďte a ⁣nechte vychladnout.
  2. Mezitím ⁢nakrájejte rajče, okurku a cibuli na menší kousky. Olivy můžete nechat ‌celé nebo je také nakrájet na kolečka.
  3. Do‍ velké mísy smíchejte vařené‌ a vychladlé ⁢těstoviny,⁢ nakrájené rajče, okurku, cibuli a‌ olivy.
  4. Pokud máte⁣ rádi silnější chuť,​ přidejte k těstovinám nastrouhaný parmazán. Můžete také přidat na tenké ⁣proužky nakrájený čerstvý bazalkový list pro ⁤výraznější aroma.
  5. Na ⁢závěr přidejte ⁤trochu extra panenského​ olivového oleje, ‍vinného octa, soli a ⁣pepře ⁢podle své chuti.
  6. Pečlivě ‌promíchejte, aby se všechny suroviny⁣ rovnoměrně ⁣spojily.⁢ Pokud salát není ‍dostatečně vláčný, můžete přidat‌ trochu vody ⁤z vaření těstovin.
  7. Salát nechte alespoň‌ 30 minut odležet v chladničce, ‌aby se‌ prolnuly chutě. Před podáváním můžete ‌eventuálně přidat ještě trochu‍ olivového⁢ oleje ‍a ochutit‌ podle ‌potřeby.
  8. Servírujte a vychutnejte si jednoduchý ‌italský​ těstovinový salát!