15. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Zapečený květák se sýrovou omáčkou je lahodným vegetariánským receptem, který potěší milovníky syrových jídel. Tento jednoduchý a zdravý pokrm kombinuje zdravé vitaminy a minerály z květáku s cremovou a chutnou sýrovou omáčkou. Upečený květák je podáván s jemnou a sytou omáčkou, která dodává jídlu bohatou chuť a texturu. Tento recept je skvělou alternativou pro ty, kteří hledají nové způsoby, jak využít květák. Vyzkoušejte tento oblíbený recept a překvapte své chuťové buňky jedinečnou kombinací květáku a sýra!
Suroviny
- 1 menší květák
- 200 g tučného sýra (např. eidam)
- 500 ml mléka
- 100 g másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 lžička hořčice
- 1 vejce
- sůl, pepř
Postup
- Květák rozděleme na menší růžičky a uvaříme ve slané vodě do změknutí. Poté necháme okapat.
- V hrnci rozpustíme máslo a přidáme mouku. Za stálého míchání necháme mouku chvilku zesklovatět.
- Snížíme teplotu a postupně za stálého míchání přidáváme mléko. Vzniklou omáčku vaříme až do zhoustnutí.
- Přidáme nastrouhaný sýr a necháme ho ve omáčce rozpustit.
- Přidáme hořčici a promícháme. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Vejce rozšleháme a přimícháme k omáčce, dokud není hmota hladká.
- Květák rozložíme do zapékací mísy a zalijeme sýrovou omáčkou.
- Zapečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 15-20 minut.
- Servujeme jako přílohu k masu nebo samotné.