15. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Haríra, autentická marocká polévka plná exotických chutí a vůní. Tato tradiční polévka, bohatá na vlákninu a proteiny, je perfektním jídlem pro zahřátí během chladných dní. Připravená z mnoha čerstvých ingrediencí, jako jsou rajčata, cizrna, špenát a aromatické koření, Haríra nabízí zdravé, vydatné a výživné občerstvení, které tělo i duši potěší. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na domácí marockou polévku a naučte se recepturu na jedno z nejznámějších jídel severoafrické kuchyně.
Suroviny:
- 250 g cizrny (namočené přes noc)
- 2 cibule (nasekané)
- 2 středně velká rajčata (oloupaná a nakrájená)
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého kurkumu
- 1 lžička mletého skořice
- ½ lžičky mletého červeného pepře
- ½ lžičky mletého koriandru
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 litry vody
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce čerstvé petrželky nebo koriandru (nasekané)
Postup:
- Na rozpáleném olivovém oleji a másle osmahnete cibuli dozlatova.
- Přidejte rajčata, zázvor, kmín, kurkumu, skořici, pepř a koriandr. Promíchejte a vařte 2 minuty.
- Přidejte rajčatový protlak a promíchejte.
- Přidejte namočenou cizrnu a vodu. Přiveďte k varu, snižte plamen na minimum a nechte vařit asi 2 hodiny, dokud se cizrna nezměkne.
- Před podáváním dochuťte solí a pepřem podle chuti. Můžete také přidat čerstvou petrželku nebo koriandr.
- Servírujte jako hlavní jídlo s chlebem nebo jako předkrm.