15. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Haríra marocká polévka
zdroj: Recepty 24/7

Haríra, autentická marocká polévka plná exotických ​chutí a vůní. Tato tradiční ​polévka, bohatá na vlákninu a proteiny, je perfektním jídlem pro ‌zahřátí během chladných ‌dní. Připravená z mnoha čerstvých ingrediencí, jako jsou rajčata,⁤ cizrna, špenát a aromatické koření,⁢ Haríra⁢ nabízí ⁤zdravé, vydatné⁤ a​ výživné občerstvení, které tělo i duši ⁢potěší. ‌Vyzkoušejte tento⁤ jednoduchý recept na domácí marockou ⁣polévku ⁤a naučte se ‍recepturu ⁤na jedno z nejznámějších jídel severoafrické kuchyně.

Suroviny:

  • 250 g cizrny (namočené přes ‌noc)
  • 2 ‌cibule (nasekané)
  • 2 středně velká rajčata ‌(oloupaná a nakrájená)
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého kurkumu
  • 1 lžička mletého skořice
  • ½ lžičky mletého‌ červeného​ pepře
  • ½ lžičky mletého ​koriandru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce ​másla
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 litry⁤ vody
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2⁣ lžíce čerstvé petrželky nebo koriandru (nasekané)

Postup:

  1. Na ⁣rozpáleném olivovém oleji a ‍másle osmahnete cibuli dozlatova.
  2. Přidejte rajčata, ‍zázvor, kmín, ‌kurkumu, ⁢skořici,​ pepř​ a⁣ koriandr. Promíchejte ⁢a vařte 2 minuty.
  3. Přidejte rajčatový protlak⁤ a promíchejte.
  4. Přidejte‌ namočenou cizrnu a ‍vodu. Přiveďte k varu, snižte plamen​ na‍ minimum a nechte⁣ vařit asi 2⁣ hodiny, dokud se cizrna ⁢nezměkne.
  5. Před podáváním dochuťte⁣ solí a pepřem podle⁢ chuti. Můžete⁤ také přidat čerstvou⁤ petrželku nebo koriandr.
  6. Servírujte jako hlavní⁤ jídlo s⁢ chlebem⁣ nebo‌ jako předkrm.