12. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Klasická italská pizza.
zdroj: Recepty 24/7

‌Připravte si nepřekonatelnou klasickou italskou pizzu doma! S naším receptem získáte ten správný italský šmrnc. Těsto značně tenké a křehké, pokryté vrstvou bohaté rajčatové​ omáčky, oblíbenými sýry⁤ a lahodnými ingrediencemi, ⁣tak jak to⁣ Italové milují. Sledujte náš krok za krokem průvodce a na ​konci si vychutnejte výsledek – dokonale upečenou a voňavou​ klasickou italskou pizzu!

Suroviny

  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 5‍ g instantního droždí
  • 180 ml teplé vody
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 200 g rajčatové omáčky
  • 200 g niva či mozzarella sýru
  • 50 g‍ salámu pepperoni
  • 50 ⁢g modrých oliv
  • 1 česneková stroužek
  • 1‌ lžička sušeného oregana
  • sůl a ​pepř podle chuti

Postup

  1. Ve větší míse smíchejte mouku se solí a ‍vytvořte malou jámu uprostřed.
  2. Do jámy dejte instantní droždí a zasypte⁤ jej⁤ trochou mouky.
    ​ Polovinu teplé vody přidejte k ⁤droždí ⁢a ⁣mouce, a promíchejte,‍ dokud nevznikne hustá kaše.
  3. Nechte směs 15 minut odpočinout na teplém místě, aby droždí začalo pracovat.
  4. Po⁣ odpočinku přidejte zbylou vodu a olivový olej a ⁢vypracujte hladké elastické těsto.
  5. Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud se zdvojnásobí.
  6. Rozdělte těsto na dvě části⁤ a každou část vyválejte na tenký​ plát o příhodném tvaru.
  7. Na⁤ plech s pečícím papírem položte vyválené těsto.
  8. Rajčatovou omáčkou potřete obě pizzy, přidávejte sýr, salám, olivy a prolisovaný​ česnek.
  9. Posypte pizzu⁢ oreganem, osolte a⁤ opepřete.
  10. Pizza se peče ve ​vyhřáté troubě při teplotě 220°C​ asi 15-20 minut, nebo​ dokud​ není kůrčička zlatavá a křupavá.
  11. Vyndejte z trouby, nechte trochu vychladit a pak si pochutnejte na klasické⁣ italské pizze.