11. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Lentilový curry s kokosovým mlékem je výborná veganská alternativa pro milovníky kari. Tento bohatý a plný chuti recept kombinuje bylinky a exotické koření s lahodnými červenými čočkami a krémovým kokosovým mlékem. Připravte se na explozi chutí, která vás zavede do světa indické kuchyně. Perfektní pokrm na zimní večeři plný živin a dokonalý pro zahřátí.
Suroviny
- 200 g červených čoček
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 paprika
- 400 ml kokosového mléka
- 2 lžíce červené kari pasty
- 2 lžičky kurkumy
- 2 lžičky mletého koriandru
- 2 lžičky mletého kmínu
- šťáva z 1 citrónu
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu
Postup
- Lentilky důkladně propláchněte pod tekoucí vodou.
- Cibuli a česnek nakrájejte na drobné kousky. Mrkev a papriku oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- V hrnci si rozehřejte trochu oleje a přidejte cibuli, česnek, mrkev a papriku. Smažte asi 5 minut, dokud se zelenina lehce nezměkne.
- Přidejte červenou kari pastu a smažte další 2 minuty.
- Přidejte lentilky, kurkumu, koriandr a kmín. Promíchejte a zalijte kokosovým mlékem a citrónovou šťávou.
- Osolte a opepřete podle chuti.
- Nechte jídlo vařit na středním plameni asi 20-30 minut, dokud se lentilky nesvaří a omáčka zhoustne.
- Případně můžete omáčku dochutit citrónovou šťávou, solí nebo kari pastou.
- Podávejte s rýží nebo naan chlebem a ozdobte čerstvou petrželkou nebo koriandrem.