11. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Kořeněný luštěninový salát je osvěžující a zdravá volba pro letní obědy nebo večeře. Tento jednoduchý recept kombinuje různé druhy luštěnin, jako jsou fazole, čočka a cizrna, s lahodnými kořenovými zeleninami, jako je mrkev a ředkvičky. Salát je perfektně vyvážený pikantními kořeněnými výpary a svěžím citrónovým dressingem. Bude to skvělý doplněk každého jídla nebo samostatného pokrmu. Vyzkoušejte tento recept a ochutnejte osvěžující kombinaci chutí a textur.
Suroviny:
- 200 g cizrny
- 200 g červené čočky
- 200 g fazolí
- 2 středně velké rajčata
- 1 cibule
- 1 červená paprika
- 2 stroužky česneku
- Čerstvé bylinky (např. petrželka, koriandr)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balsamikového octa
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Luštěninu důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat.
- Do hrnce dejte cizrnu, čočku a fazole a zalijte vodou tak, aby byly luštěniny zcela ponořeny.
- Vložte do hrnce celou cibuli (pouze zbavenou slupek) a 1 stroužek česneku.
- Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni do měkka, asi 25-30 minut.
- Mezitím nakrájejte rajčata, papriku, zbývající stroužek česneku a bylinky.
- Vymačkejte citronovou šťávu a v misce smíchejte spolu s olivovým olejem, octem, kmínem, paprikou, solí a pepřem.
- Hotovou luštěninu sceďte a vyhoďte cibuli s česnekem.
- Přidejte nakrájené rajčata, papriku, česnek a bylinky.
- Přelijte připravenou omáčkou a důkladně promíchejte.
- Salát nechte odležet v lednici alespoň hodinu, aby se příchutě propojily.