10. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Phở hovězí polévka je tradiční vietnamské jídlo, které vás okouzlí svou bohatou a aromatickou chutí. Tato polévka je připravena z hovězího masa, koření a rýžových nudlí, které jsou vařeny v lahodné vývaru. Její chuťový zážitek umocňuje čerstvá zelenina a bylinky, které jsou podávány jako příloha. Naše receptura vám přináší krok za krokem, jak si tuto lahodnou polévku připravit sami doma. Užijte si autentickou vietnamskou kuchyni ve svém vlastním kuchyňském prostoru!
Suroviny
- 400 g hovězího masa (např. roštěnec)
- 1 velká cibule
- 2 zázvorové kousky (asi 5 cm)
- 2 hřebíčky
- 2 lžičky celých koriandrových semínek
- 4 hříbky (sušené) nebo 200 g čerstvých hub
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje (např. sezamového)
- 2 l hovězího vývaru
- 200 g rýžových nudlí
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 červená chilli paprička
- 1 svazek jarní cibulky
- koriandr na ozdobu
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Maso nakrájejte na tenké plátky a cibuli oloupejte a rozkrojte na dvě poloviny.
- Zázvor očistěte a rozdlábejte na menší kousky.
- Na pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm cibuli, zázvor, hřebíčky a koriandrová semínka.
- Přidejte hovězí maso a smažte ho z obou stran, dokud nezezlátne.
- Do hrnce nalijte vývar a přidejte opečené maso s kořením.
- Polévku vařte na mírném ohni asi 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Mezitím namočte sušené hříbky do vroucí vody na 20 minut a poté je nakrájejte na plátky.
- Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Do polévky přidejte namočené hříbky, česnek, rybí omáčku, sojovou omáčku, sůl a pepř.
- Vše vařte dalších 10 minut.
- Rýžové nudle dejte do vroucí vody a vařte podle pokynů na obalu. Poté je opláchněte studenou vodou.
- Do hotové polévky přidejte vařené nudle.
- Chilli papričku nakrájejte na tenká kolečka a jarní cibulku na menší kousky.
- Polévku posypte jarní cibulkou, chilli papričkou a koriandrem.
- Podávejte teplou a případně doplňte o další přísady dle chuti (např. fazolové klíčky).