9. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Pho bo je tradiční a oblíbená vietnamská polévka s hovězím masem, která vás přenese do autentického asijského prostředí. Tato chutná a aromatická polévka je plná čerstvých ingrediencí, jako jsou nudle, bylinky a koření, které se společně harmonicky snoubí. Připravte si tento exotický pokrm, který potěší vaše chuťové pohárky a dodá vám potřebnou energii na celý den.
Suroviny
- 400 g hovězího masa (maso na polévku, ideálně s kostí)
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 čajová lžička mletého zázvoru
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 starší cibule
- 3 hřebíčky
- 3 kardamomové plody
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce soli
- 2 lžíce oleje
- 500 g rýžových nudlí (nejlépe tenkých)
- 1 červená paprika (nasekaná na proužky)
- 1 svazek koriandru (nať i stonky)
- 1 limetka
- čerstvá mátová nebo bazalková nať (na ozdobu)
- sójová omáčka (nepovinně)
Postup
- Maso důkladně opláchněte pod tekoucí vodou a přiveďte k varu ve velkém hrnci s vodou.
- Po vyvaření odstraňte povrchovou pěnu a přidejte rybí omáčku, zázvor, skořici, nakrájenou cibuli, hřebíček, kardamom a cukr.
- Snižte teplotu, aby pokrmy lehce vařily, a vařte 1-2 hodiny, dokud se maso nezměkne.
- Ve druhém hrnci si uvařte rýžové nudle podle návodu na obalu, opláchněte je studenou vodou a odložte stranou.
- Vezměte si klobásy z masa, maso nakrájejte na tenké plátky a vrátte zpět do vývaru.
- Z vývaru odstraňte koření a cibuli, vývar dochuťte solí podle chuti.
- V každé misce rozložte porce nudlí, plátky masa a zalijte horkým vývarem.
- Přidejte nať koriandru, nasekanou červenou papriku a nakrájenou limetku.
- Můžete také přidat nasekanou mátovou nebo bazalkovou nať pro dochucení.
- Podávejte s lžící a hůlkami a podle chuti můžete přidat sójovou omáčku.