8. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Naše „Domácí lasagne s rajčaty“ je dokonalým receptem pro milovníky italské kuchyně. Tato chuťově vyvážená a sýrově lahodná lasagne je připravena s čerstvými rajčaty a vrstvami křehkých těstovin, směsí sýrů a výživným masovým ragú. S naším jednoduchým návodem a tipy našich šéfkuchařů vytvoříte domácí verzi tohoto oblíbeného tradičního jídla. Dopřejte si skvělou večeři s naší „Domácí lasagne s rajčaty“.
Suroviny
- 250 g lasagníových plátů
- 500 g mletého masa
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 400 g rajčatového pyré
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g strouhaného sýru
- sůl, pepř, oregano, bazalka, olivový olej
Postup
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej a osmažíme na něm nasekanou cibuli dozlatova. Přidáme prolisovaný česnek a mleté maso. Osolíme, opepříme a opékáme, dokud maso není zcela uvařené.
- Přidáme rajčatové pyré, oregano a bazalku. Prohřejeme a necháme povařit asi 10 minut.
- V mezidobí si připravíme bešamelovou omáčku. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme mouku a za stálého míchání ji zpěníme. Postupně přidáváme smetanu ke šlehání za neustálého míchání, dokud nevznikne hladká omáčka. Ochutíme solí a pepřem.
- Vymažeme a vymydleme zapékací misku. Na dno misky dáme vrstvu bešamelové omáčky, na ní plát lasagní. Na lasagníový plát naneseme vrstvu rajčatového masa, přikryjeme dalším plátem a opakujeme, dokud nám pláty nepřestanou.
- Na poslední vrstvu plátů nanášíme bešamelovou omáčku a posypeme strouhaným sýrem.
- Zapékací misku s lasagní dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů Celsia a pečeme asi 30 minut, dokud povrch lákání nezezlátne.
- Po upečení necháme lasagni chvíli odpočinout a pak ji můžeme podávat. Dobrou chuť!