6. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Miso polévka s tofu je lahodný recept, který přináší skvělé kombinace chutí a zdravých složek. Tato japonská specialita je plná živin a aromatických přísad, které vás rozhodně potěší. Miso pasta dodává polévce bohatou a slanou chuť, zatímco tofu přidává jemnost a lehkost. Tato polévka je snadno připravitelná a perfektní pro chladné zimní večery. Vyzkoušejte tento recept a nechte se unést jeho výjimečnou chutí!
Suroviny
- 2 lžíce miso pasty
- 400 g tofu, nakrájeného na kostky
- 4 šalotky, nakrájené na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky sezamového oleje
- Čerstvá koriandr nebo pažitka na ozdobení
Postup
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a opatrně přidejte nakrájené tofu. Smažte, dokud nezíská lehkou zlatou barvu. Vyjměte tofu z hrnce a dejte stranou.
- Do stejného hrnce přidejte nakrájené šalotky a česnek. Orestujte, dokud nezměknou a nezačnou vonět.
- Přidejte miso pastu a pořádně promíchejte s šalotkami a česnekem.
- Přidejte zeleninový vývar a sójovou omáčku. Vařte asi 10 minut, než začne polévka lehce bublat.
- Přidejte smažené tofu a mixujte polévku s pomocí mixéru na krémovou konzistenci.
- Před podáváním vmíchejte sezamový olej.
- Při servírování ozdobte polévku čerstvou koriandrem nebo pažitkou.