5. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová

zdroj: Recepty 24/7
Kimchi je tradiční korejská zeleninová pochoutka, která je známá pro svůj unikátní kvašení. Tento recept vám ukáže, jak připravit vlastní domácí kimchi. Vychutnejte si ho jako přílohu nebo přidávejte do svých oblíbených pokrmů pro pikantní a osvěžující příchuť. Náš jednoduchý a snadno následovatelný recept vám umožní vytvořit autentickou korejskou specialitu přímo v pohodlí vaší domácnosti.
Suroviny
- 1 hlávek bílého zelí
- 2 mrkve
- 4 ředkvičky
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 palčák zázvoru (asi 2 cm)
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce soli
- 2 lžičky korejské papriky (gochugaru)
- 1 lžička cukru
Postup
- Zelí omyjeme a nakrájíme na menší kusy.
- Mrkev, ředkvičky a cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Česnek a zázvor oloupeme a nasekáme na jemno.
- Do velké mísy dáme zelí, mrkev, ředkvičky, cibuli, česnek a zázvor.
- Do mísy přidáme rybí omáčku, sůl, korejskou papriku a cukr.
- Dobře promícháme, aby se všechny suroviny spojily.
- Zelí a zeleninu důkladně promačkáme rukama, aby se uvolnilo co nejvíce šťávy.
- Přesuneme zelí a zeleninu do sklenice nebo hrnku.
- Pokud je šťáva nedostatečná, přilijeme trochu vody nebo osolené vody.
- Sklenici nebo hrnek uzavřeme a necháme 2 až 3 dny kvasit při pokojové teplotě.
- Poté sklenici přesuneme do lednice a necháme kvasit ještě další týden.
- Po týdnu je kimchi hotové kjímu.
- Můžeme ho skladovat v lednici a konzumovat k jídlu či jako přílohu k pokrmům.