2. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Pokud hledáte lahodný a originální recept na pórkové lasagne, jste na správném místě! Naše výjimečná verze lasagní vám přinese neodolatelnou kombinaci chutí, která rozhodně potěší i ty nejnáročnější gurmány. Hladce rozprostřené tenké plátky póru spolu s vrstvami jemné těstoviny, syrové omáčky a kvalitního sýra vytvářejí dokonalý harmonický jídelní zážitek. Připravte si tuto jednoduchou, přesto nápaditou variantu italské klasiky a užijte si lahodnou večeři plnou příjemných vůní a chutí. S naším receptem na pórkové lasagne získá vaše kuchařské umění nový význam!
Suroviny
- 500 g mletého vepřového masa
- 2 středně velké póry
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- 400 g rajčatového pyré
- 500 ml mléka
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- 100 g tvrdého sýra
- 250 g lasagní
- olej na smažení
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejprve si připravte póry. Odstraňte jejich zelenou část a nakrájejte je na tenké kroužky.
- Oloupejte a nakrájejte na kostičky také mrkve a česnek.
- Na pánvi si rozehřejte trochu oleje a přidejte mleté vepřové maso, póry, mrkev a česnek. Osolte a opepřete podle chuti a smažte, dokud maso neztuhne a zelenina zjemní.
- Přidejte rajčatové pyré a vařte asi 10 minut. Dochutíme podle potřeby.
- V dalším hrnci připravte omáčku. Rozehřejte máslo a za stálého míchání přidejte hladkou mouku. Nechte zhnědnout. Postupně přilévejte mléko a vařte, dokud nezískáme hladkou omáčku.
- Nazdrapejte trochu sýra na stranu pro posypání a zbytek vmíchejte do omáčky. Dobře promíchejte, dokud se sýr nerozpustí.
- Vyklopte směs s masem a rajčaty do zapékací mísy.
- Na vrstvu rajčatové směsi položte plátky lasagní a poté zalijte částí sýrové omáčky.
- Tento postup opakujte, dokud nevyužijete všechny ingredience. Na závěr by měla být vrstva sýrové omáčky.
- Pečte lasagni v předehřáté troubě na 180 °C po dobu přibližně 30 minut, dokud nezezlátne.
- Hotovou lasagni nechte chvíli odpočinout a pak ji servírujte.