2. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Babi Guling
zdroj: Recepty 24/7

Babi Guling je tradiční ‌indonéské jídlo, které se⁢ skládá z grilovaného celého selátka naplněného zázvorem,⁢ česnekem, citrusovou kůrou a dalšími aromatickými kořením. Toto lahodné ​a pikantní jídlo je​ oblíbené⁤ mezi milovníky ⁣indonéské kuchyně. S naším jednoduchým receptem na Babi ‌Guling si můžete⁤ vychutnat autentickou chuť tohoto jídla ⁢přímo z pohodlí⁤ vašeho domova. Získáte návod na přípravu⁢ křupavé kůrky, ‌šťavnatého masa a perfektně dochucenou náplň. Nechte se unést exotickými chutěmi a vyzkoušejte si⁤ připravit Babi ⁤Guling již dnes!

Suroviny

  • 1 ‍celé prase (3–4 kg)
  • 6 stroužků‌ česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2 cm čerstvé kurkumy
  • 2 cm⁣ čerstvého galangalu
  • 4‌ kaffir limetkové listy
  • 6 čerstvých červených chilli‍ papriček
  • 2 lžíce palmového ​cukru
  • 2 ​lžíce⁢ soli
  • 2 lžíce oleje

Postup

  1. Prase omyjte a ‍osušte.
  2. Připravte kořenovou pastu – česnek, zázvor, kurkumu a galangal rozetřete v ‍hmoždíři nebo mixéru.
  3. Rozpálte olej na pánvi a osmažte kořenovou pastu do zlatova.
  4. Přidejte nasekané ⁢kaffir limetkové listy a chilli papričky. Vařte 1-2 ‌minuty.
  5. Přidejte⁢ palmový cukr a sůl. Vařte a míchejte, dokud se cukr a ‍sůl​ nerozpustí.
  6. Namáčejte prase do připravené marinády, zajišťujte, aby bylo dobře potřeno z obou ‍stran.
  7. Nechejte prase marinovat⁤ přes noc,‌ nejlépe ve chladničce.
  8. Následující ⁣den rozpálte ⁢troubu na 180 stupňů⁤ C.
  9. Pečte‌ prase v troubě ‌po dobu 2–3 hodin, nebo dokud nebude​ maso‍ měkké a kůže ​zlatavá a⁤ křupavá.
  10. Vyjměte prase z trouby, nechte ho chvíli odležet, poté nakrájejte na porce a podávejte.