2. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Babi Guling je tradiční indonéské jídlo, které se skládá z grilovaného celého selátka naplněného zázvorem, česnekem, citrusovou kůrou a dalšími aromatickými kořením. Toto lahodné a pikantní jídlo je oblíbené mezi milovníky indonéské kuchyně. S naším jednoduchým receptem na Babi Guling si můžete vychutnat autentickou chuť tohoto jídla přímo z pohodlí vašeho domova. Získáte návod na přípravu křupavé kůrky, šťavnatého masa a perfektně dochucenou náplň. Nechte se unést exotickými chutěmi a vyzkoušejte si připravit Babi Guling již dnes!
Suroviny
- 1 celé prase (3–4 kg)
- 6 stroužků česneku
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 2 cm čerstvé kurkumy
- 2 cm čerstvého galangalu
- 4 kaffir limetkové listy
- 6 čerstvých červených chilli papriček
- 2 lžíce palmového cukru
- 2 lžíce soli
- 2 lžíce oleje
Postup
- Prase omyjte a osušte.
- Připravte kořenovou pastu – česnek, zázvor, kurkumu a galangal rozetřete v hmoždíři nebo mixéru.
- Rozpálte olej na pánvi a osmažte kořenovou pastu do zlatova.
- Přidejte nasekané kaffir limetkové listy a chilli papričky. Vařte 1-2 minuty.
- Přidejte palmový cukr a sůl. Vařte a míchejte, dokud se cukr a sůl nerozpustí.
- Namáčejte prase do připravené marinády, zajišťujte, aby bylo dobře potřeno z obou stran.
- Nechejte prase marinovat přes noc, nejlépe ve chladničce.
- Následující den rozpálte troubu na 180 stupňů C.
- Pečte prase v troubě po dobu 2–3 hodin, nebo dokud nebude maso měkké a kůže zlatavá a křupavá.
- Vyjměte prase z trouby, nechte ho chvíli odležet, poté nakrájejte na porce a podávejte.